Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen mattesatsning

Regeringen fortsatte i går sin presentation av valda delar ur den kommande statsbudgeten.
Tisdagen var vigd åt utbildningsminister Jan Björklund och regeringens satsning på vad man har valt att kalla för Mattelyftet.

Under flera år – ända sedan 1990-talet - har svenska elevers resultat i matematik sjunkit i de internationella kunskapsundersökningarna PISA och TIMSS.

För att Sverige ska kunna hävda sig framtiden med framgångsrika företag och kompetent arbetskraft är det absolut nödvändigt att snarast vända den här trenden.

Därför är Mattelyftet – en storsatsning med 2,6 miljarder kronor de kommande åren – minst sagt välkommet.

Det handlar bland annat om fortbildning av lärare. Dels till lärare som saknar utbildning och fullständig examen.

Men också en bredare fortbildning av hur lärarna undervisar och på forskarskolor för lärare som vill fördjupa sina kunskaper.

Dessutom ska reformen ge fler mattelektioner i grundskolan. Och pengarna ska också räcka till en särskild satsning i lågstadiet för att eleverna där ska lära sig att läsa, skriva och räkna.

Utan tvekan bra satsningar rakt över.

Fast det finns också en del inbakat som gör att man höjer ordentligt på ögonbrynen.

För i satsningen så går regeringen även in och styr den pedagogiska metoden – didaktiken – i skolan. Det ska bli mer ”katederundervisning” och mindre av eget arbete.

Sverige är det land i EU och OECD som har flest timmar med självstudier i matematik, och enligt Björklund så är det en klart bidragande orsak till de sjunkande resultaten.

Det är möjligt att Björklund har rätt. Men att han på detta sätt utser sig själv till en form av överlärare som ska styra över undervisningen från sitt statsrådsrum är likväl mycket besynnerligt. Och högst tveksamt.

Det är ingen hemlighet att Björklund helst skulle vilja ta ifrån kommunpolitikerna all makt och inflytande över skolan, för att i stället återföra det till staten.

Men eftersom han inte lyckas få med sig övriga regeringen på de här tankarna – kanske framför allt eftersom han inte har lyckats visa att det skulle leda till någon förbättring – så ser det här ut att bakvägen kunna ta sig in i klassrummen och vifta med sin pekpinne.