Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen kovändning

/

De flesta kommer säkert ihåg hur Socialdemokraterna tillsammans med sina forna rödgröna kollegor gjorde gemensam sak med Sverigedemokraterna för att minska regeringskansliets budget med 300 miljoner kronor.

Annons

Den här besparingen drabbade till största delen utrikesdepartementet, som därmed beslutade att stänga fem ambassader för att få ihop ekonomin.

Det här riktade oppositionen hård kritik mot regeringen för, nästan som om de inte trodde att den besparing som de tvingade fram skulle få några konsekvenser.

I måndags rapporterade Rapport att Socialdemokraterna nu kovänder i frågan och har kommit överens med regeringen om att återställa de 300 miljonerna inför kommande budgetår och mandatperioden ut.

De har väl helt enkelt till slut förstått att deras agerande inte var det mest begåvade, och att det skulle bli svårt att förklara och försvara de konsekvenser som besparingen medförde.

Oavsett vilket skäl som Socialdemokraterna har för sitt nuvarande agerande så är det en välkommen kovändning från Håkan Juholt och hans partis sida.

Kanske kan det också få Juholt att lära sig något inför framtiden?

Att det viktigaste inte är att knäppa regeringen på näsan så fort tillfälle ges, även om det säkert kan vara lockande. Utan att bygga förtroende för det egna partiet och den egna politiken genom ett långsiktigt och trovärdigt agerande.

Hur det blir med den saken kommer att visa sig i höst då regeringens budgetproposition ska behandlas i riksdagen. Juholt har gång på gång hotat med att stoppa ett ytterligare steg i jobbskatteavdraget, med motiveringen att han vill använda pengarna till annat.

Fast det är inte så enkelt. Socialdemokraterna kan mycket väl stoppa utökningen av jobbskatteavdraget, om de gör gemensam sak med MP, V och SD. Men det innebär i så fall inte att de ökade skatteintäkterna går att använda till annat, utan bara ett tillskott till statskassan eftersom skattebetalarna tvingas att betala in mer av sin inkomst till staten.

Vill Socialdemokraterna öka statens utgifter måste Juholt lägga fram ett gemensamt budgetförslag tillsammans med MP, V och SD.

Och det är något helt annat än det näsknäppande som den samlade oppositionen ägnat sig åt under det första riksdagsåret av den här mandatperioden.

Mer läsning

Annons