Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen att jobba hos oss en vecka på Klossdammens förskola, Alexandra Gard!

Personalen på Klossdammens förskola tror att Alexandra Gard, avgående ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Söderhamn, kanske byter uppfattning efter en veckas jobb på förskolan.

Svar på Alexandra Gards uttalande i tidningen den 7 november 2018 och på helahälsingland.se.

Det är tråkigt att Alexandra inte vågar tala direkt med oss förskollärare och barnskötare i stället för att uttala sig i lokaltidningen. När bl a undertecknad fanns närvarande utanför rådhuset inför ert sista fullmäktige före sommaren så gick ni socialdemokrater in ”bakvägen” för att slippa konfronteras med oss pedagoger. De andra partiernas representanter stannade och lyssnade på oss pedagoger och tyckte att det var positivt att vi engagerade oss och tänkte på våra barn.

Läs också: Demonstration när politiker fattade beslut om 15-timmarsregeln: "Vi känner hopplöshet och förtvivlan "

Jag skulle vilja veta hur det kommer sig att ni tror att barnens utveckling gynnas mer av att vara i ex en småbarnsgrupp med 17 barn mellan kl 14-16  med 2 förskollärare i stället för att vara hemma med sin förälder? Förskolans alla pedagogiska aktiviteter har vi mellan ca kl 9-14, mellanmål som består av en smörgås serveras kl 14 och därefter har vi fri lek fram tills barnen går hem. Efter kl 14 arbetar endast 2 pedagoger/avdelning.

Vi som arbetar inom förskolan arbetar för att all tid i förskolan ska vara pedagogisk, men vad finns det som säger att det är mer utvecklande att dela 2 pedagoger med 16-21 kamrater i stället för att vara hemma med en förälder på eftermiddagen?

Läs också: Politiker lovade mindre barngrupper – men personalen är inte nöjd: "Vi räcker inte till"

Problemet för förskolorna i Söderhamns kommun är att vi har för stora barngrupper. Tidigare hade ex småbarnsgrupperna med de yngsta barnen 12 barn och 3,75 pedagoger. I storbarnsgrupperna hade vi 15 barn och 3 pedagoger.

I dagens förskola har vi dessutom många fler åtaganden än tidigare ex inköp, vikarieanskaffning och fler pedagogiska uppdrag än tidigare. Personalen får idag fler direktiv från arbetsgivaren i form av en tydligare läroplan som kräver att vi arbetar med dokumentation och digitalisering, detta är naturligtvis bra men tar tid från barngruppen.

När förskolorna tidigare hade 15-timmarsregeln upplevde inte vi personal att det innebar något problem. Behövde någon förälder gå på en arbetsintervju eller besöka arbetsförmedlingen så fick barnet automatiskt gå heltid denna dag. De barn som av olika anledningar hade behov av heltidsomsorg trots att föräldern var arbetslös, hade också den möjligheten.

Alexandra, du är välkommen att arbeta hos oss en vecka så kanske du får en annan uppfattning. Vi förskollärare och barnskötare i Söderhamn är stolta över vårt arbete och vill att våra barn ska må bra och få en rimlig situation i förskolan.

Låt våra föräldrar i Söderhamn få tillbaka tron på sig själva så de får möjlighet att vara det viktigaste för sina barn. Tänk på att småbarnsåren går så otroligt fort och går så snabbt förbi.

All personal på Klossdammens förskola genom Kristina Svensson, förskollärare, arbetsplatsombud  och skyddsombud.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel