Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkänd myt bakom "hundstölder"

Den vita skåpbilen på bilden föreställer mycket riktigt två tjuvar. Men inte hundtjuvar.

Bilden kommer från den norska nyhetssajten rb.no och det sitter faktiskt två tjuvar i den vita skåpbilen. I artikeln, som publicerades den 20 juli, om bilden står att männen i bilen har stulit "metall og annet skrot". Men när bilden lades upp på Facebook, den 12 augusti, beskrevs männen alltså som as som stjäl hundar för träning av kamphundar i Europa.
Närmare 18 000 personer har delat bilden vidare till sina vänner.
Folklivsforskaren Bengt af Klintberg som forskat om vandringssägner och bland annat skrivit boken Råttan i pizzan är inte överraskad över spridningen.
- Det finns väldigt mycket historier kring våra sällskapsdjur. Väldigt många hundägare är oroliga för att de ska råka ut för något. Att de ska tränas till kamphundar är så klart ett skräckscenario.
Och rädslan för den vita skåpbilen är välbekant för Bengt af Klintberg.
- Vita skåpbilar har förekommit tidigare. Då har det handlat om barn som förs bort. Den sägnen har framförallt förekommit på senare åt i södra Sverige. Då har det sagts att det kommer människor i en vit skåpbil till närheten av en skola, eller någonstans där det finns barn, och försöker lura med sig barn. Det har gått så långt att skolor har varnat föräldrar, helt ogrundat.
Bengt af Klintberg ser ryktena om de stulna hundarna som ett sidospår till det om bortförda barn.
- De bortrövade hundarna är ett sidostycke till den historien. Det handlar också om en familjemedlem som man oroar sig för. Överhuvudettaget oro för att någonting ska hända en själv eller någon annan är en drivkraft för att föra vidare såna här historier. Man tänker att man måste varna andra.