Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljarnas slutspurt

Klockan 21 stängde vallokalerna i går. Många droppade in de sista timmarna, mitt i morsdagsfirandet.

En av dem var Patrick Hedberg, som stod och bläddrade bland valsedlarna på Kläppa fritidsgård, i sällskap av dottern Linnea Hedberg i sällskap.

– Vi har firat mors dag men nu var det dags att åka och rösta. Jag hoppar emellan partier, men röstar alltid. Annars får man ju inte slå näven i bordet och säga att saker är fel, säger han.

Vad röstar du på då?

– Nej det vill jag inte säga, det är min ensak.

En som inte är lika hemlighetsfull är Sven Forselius, som också svänger förbi för att rösta på valsöndagens sista skälvande timmar.

– Moderaterna, det är ingen hemlighet. Jag har alltid röstat på dem, säger han.

Ljusdal har tidigare inte uppvisat några toppbetyg i att rösta till EU-valet. I senaste valet 2009 var det bara 32,5 procent som masade sig i väg till valurnorna.

I år har det kommit prognoser om att valdeltagandet ser ut att bli rekordhögt runt om i Europa, men i Ljusdal har det hittills varit skral uppslutning, konstaterar valarbetarna och grannarna Annika Nilzon och Tora Magnusson.

– Det kan man lugnt säga, det är långt ifrån alla i distriktet som har varit här och röstat, inte ens hälften, berättar de.

Annika Nilzon har jobbat som röstmottagare i många år, och har en viss rutin vid valurnorna. Den värsta ruschen kom i lördags, då många passade på att komma och rösta.

Tora Magnusson, som i går gjorde sin allra första dag som röstmottagare, är nöjd.

– Ja det har varit jätteroligt, det kommer en del ungdomar och röstar också och det tycker jag är kul. Någon som fyllde år i dag till och med, säger hon.

Men även om väljarna bitvis lyste med sin frånvaro, så var det knappast något fel på humöret i salen.

– I den här vallokalen håller vi verkligen stämningen på topp tycker jag, säger Tora Magnusson, och Annika Nilzon instämmer skrattande:

– Ja, det behöver ju inte vara oseriöst för det.

Mer om valresultatet går att läsa på helahalsingland.se/ljusdal.