Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljarnas låga förtroende för partiledarna är ett sundhetstecken

Väljarna har större förtroende för Moderaternas Anna Kinberg Batra än för Socialdemokraternas Stefan Löfven och Miljöpartiets Åsa Romson tillsammans.  

Demoskops senaste mätning av partiledarnas förtroendesiffror fick många moderater att jubla på sociala medier. 40 procent av väljarna säger att Kinberg Batra har vad som krävs för att leda landet. Motsvarande siffra för Löfven och Romson är 29 respektive 6 procent. 94 av 100 underkänner alltså Sveriges vice statsminister. 

Det finns två anmärkningsvärda saker med resultatet. För det första: Romson är förbrukad som språkrör, vilket också börjar antydas inom Miljöpartiet. Kongressen i maj kan mycket väl sluta med att MP får ett nytt kvinnligt språkrör. För det andra: Sex av tio svenskar har inte något större förtroende för Kinberg Batra, partiledaren med klart bäst siffror. Det var således ett måttligt stöd som M-sympatisörer försökte spinna till en framgång. 

Tvärtom vad många tror ökar inte det generella politikerföraktet. Statsvetaren Henrik Oscarsson vid SOM-institutet har belagt att politikerförtroendet vuxit sedan i slutet av 1990-talet och Sverige har ett internationellt sett högt valdeltagande, även om partierna tappar medlemmar. 

Partiledarnas låga förtroendesiffror ska alltså inte förväxlas med politikerförakt, utan är en sund reaktion på ledare som inte levererar. 

Varför tycker bara två av tio att S- och MP-regeringen gör ett bra jobb? Den enkla förklaringen är att Löfven och Romson har grävt sina egna gropar, genom att lova resultat som från början var omöjliga att uppnå. Det var till exempel aldrig rimligt att föreställa sig att MP skulle kunna lägga om energipolitiken i en koalition med S. 

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har fortfarande den omöjliga uppgiften att leverera Löfvens jobbmål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Symboliskt nog åkte hon ner till Findus nedläggningshotade fabrik i Bjuv och vädjade till ägarna att behålla verksamheten, i stället för att lyfta frågor som regeringen faktiskt kan påverka. 

Väljarna efterfrågar uppriktighet. Partiledarnas förtroendesiffror hade sannolikt varit högre om de framstod som mer medvetna om sina egna begränsningar.