Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väljarna kräver handling

Annons

Folkpartiet yrkade vid kommunstyrelsemötet 090528 på en ytterligare besparing på 6 milj kr för år 2010, besparingen skulle göras på de politiska- och förvaltningsorganisationerna. När världen just nu genomgår en av de svåraste finanskriser och lågkonjunkturer, kan inte dessa organisationer vara fredade från besparingar, anser Folkpartiet.

I ett debattinlägg i Ljp 090527 kritiserar Moderaterna i Ljusdal det pågående budgetarbetet i kommun och vi citerar det saknas förslag om att effektivisera kommunens administration och minska antalet politiker, tjänstemännens förslag innebär att både administrationen och politikerna sitter i orubbat bo.

Vid fullmäktigemötet 090610 antogs budgetramarna för år 2010 och vårt oppositionsråd Jan Hedlund stod i talarstolen och hyllade våra duktiga tjänstemän för ett fantastiskt budgetarbete . Moderaterna smeker med ena handen och slår med den andra handen och hoppas att ingen ser igenom deras dubbelspel. Gärna besparingar och åtstramningar är budskapet i deras debattinlägg men när det gäller att gå från ord till handling orkar oppositionspartiet inte att fullfölja detta.

Vi politiker i Ljusdals kommun informerades den 26 maj i år om det mycket svåra budgetarbetet inför år 2010 och samtidigt varnades det för att bland annat barn- och utbildningsnämnden indikerar ett underskott för år 2009 på 5,3 milj kr. Åtgärder har satts in men förvaltningen flaggar för att man inte kommer att klara hela besparingskravet.

Moderaterna valde att rösta på majoritetens förslag där inga inskränkningar kommer att göras på de politiska- och förvaltningsorganisationerna. I Ljusdal röstade de styrande partierna Socialdemokraterna och Centerpartiet tillsammans med Moderaterna på neddragningar och försämringar för våra barn och gamla, hellre än att göra några som helst besparingar på den politiska organisationen.

Moderaternas försvar, att inte yrka bifall till Folkpartiets förslag, var att förslaget saknade en konsekvensanalys. Frågan Moderaterna i stället borde ställa sig är, vad händer om vi inte gör dessa besparingar?

Folkpartiet kan inte se några negativa konsekvenser med besparingar på den politiska organisationen. Det går inte heller att hänvisa till att Ljusdals kommun ska se över både den politiska- och tjänstemannaorganisationen inför nästa mandatperiod. Det är inför budgetarbetet 2010 som pengarna behövs för att slippa fler neddragningar och försämringar för de mest utsatta grupperna i samhället, nämligen våra barn och gamla.

Trots att Moderaterna innehar oppositionsrådsposten har man inte orkat eller intresserat sig för att visa att det går att bedriva oppositionspolitik i Ljusdal.

Det räcker inte med att skriva debattinlägg och tala med medborgarna vad ni vill göra. Era väljare kommer att kräva handling och inte bara tomma ord.

Moderaterna i Ljusdal väljer i de allra flesta ärende att rösta fram en socialdemokratisk politik hellre än att själva lägga fram egna förslag som man kan och bör kräva av ett parti som innehar oppositionsrådsposten i kommun.

Mer läsning

Annons