Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väljarna är viktigare än medlemmarna

/

Det blev ganska lugnt på Folkpartiets landsmöte i helgen. Det kan nog ses som en seger för partiledningen och partiledaren Jan Björklund. Och kanske en temperaturmätare på att det, för första gången på länge, är ett samlat Folkparti som går till val nästa år.

Annons

Medlemmarna är nöjda, inga partiledarstrider, partiet sitter i regeringen och ligger stabilt en bra bit över fyra procentspärren efter ett framgångsval till Europaparlamentet.

I Hälsingland går däremot partiet kräftgång. I kommunfullmäktige i Bollnäs når partiet en toppnotering med tre mandat. I de andra fem kommunerna har partiet två mandat.

Det är svårt att hitta en tydlig lokal profil i någon av kommunerna.

Dessutom kommer det bli svårt att få allmänborgerliga röster i nästa års val när det inte finns ens antydan till allianssamarbeten i flera av kommunerna. Det borde i första hand drabba Centern, men det kommer också att spilla över på de andra borgerliga partierna. I Hälsinglands kommuner är Folkpartiet helt beroende av att partiet centralt gör ett bra valresultat.

Och det finns möjligeter till det. Tack vare skolfrågan.

Folkpartisterna tar visserligen utbildningsprofilen för given. Medlemmarna är redan övertygade. Och en kritik av partiet som ett enfrågeparti har i stället kommit upp. Den är lite märklig. Att ett parti som länge varit otydligt – för att inte säga osynligt - för väljarna och ständigt varit väljarnas andrahandsval äntligen fått en tydlig profil borde inte vara ett problem.

Det är dock förvånande att partiledaren låter partikritikerna hållas genom att inte ha tillräckligt bra svar i andra politiska frågor. Det borde inte vara en svår uppgift för en erfaren politiker.

Partiet debatterar också en annan fråga ganska hett - kärnkraften, eller klimatfrågan. Kärnkraften är en fråga som ligger partiledaren varmt om hjärtat. Men om den verkligen blir så het i valrörelsen är tveksamt.

Det som nu ser ut att bli stort är integrationsfrågorna. En fråga som Folkpartiet skulle vinna på att debattera ännu mer. Inte minst skulle partiet tydligare ta debatten om ett generöst flyktingmottagande, inte minst för de ensamkommande flyktingbarnen. Det är en tydlig värderingsfråga.

Integrationsminister Nyamko Sabuni skulle göra det bra och få en chans att bredda partiet i en självklar socialliberal fråga. Den skulle passa bättre än det luddiga förslaget om en medborgarkurs som partiledningen inte fick igenom på Folkpartiets landsmöte i helgen.

Partimedlemmar i all ära. Men de blir allt färre och väljarna blir allt viktigare.

Ett allianssamarbete kommer att bli nödvändigt för en ny borgerlig valseger. De borgerliga partierna måste ägna all kraft fram till valet åt att återuppliva Alliansen. Annars kommer inte partiernas egna förslag spela så stor roll. I alla fall inte om man vill se förslagen genomförda i verkligheten.

Mer läsning

Annons