Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välj din egen hälsocentral

Den som uppfyller kraven kan starta en privat hälsocentral i Gävleborg från och med 1 januari 2010.

Från och med nästa år får vi välja hälsocentral. Vi kan välja mellan privata hälsocentraler och landstingsdrivna hälsocentraler.

Det framgår av förslaget för "Vårdval Gävleborg", som lades fram på fredagen.

– Alla som uppfyller kraven kan starta hälsocentral, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark. Vårdvalet innebär stora förändringar för hela primärvården.

Riksdagen vill ha en ökat valfrihet inom vården och fler privata hälsocentraler. Enligt en lag om fritt vårdval som träder i kraft 1 januari 2010 ska landstingsdrivna och privatdrivna hälsocentraler konkurrera på lika villkor.

– För oss var det viktigt att hälsocentralen ger ett långsiktigt ansvar för sina listade invånare oavsett var hälsocentralen ligger, säger Ann-Margret Knapp (S), landstingsråd och landstingsstyrelsens ordförande.

Hälsocentralen bör ha minst tre allmänläkare för att fylla kraven. De ska också handleda AT-läkare och ST-läkare.

Det fria vårdvalet ger inga nya pengar till hälsocentraler. Hela primärvården kommer att ha samma budgetram som tidigare.

– Fördelningen av intäkter mellan hälsocentralerna styrs av invånarna, säger Svante Lönnbark.