Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj bort jätteräkorna

Tropiska räkor kallas förutom jätteräkor också tigerräkor, scampi och gambas. Dessa räkor finns ibland på din sushibit. Ibland på ditt grillspet.

Annons

De tropiska jätteräkorna odlas i dammar och för att anlägga dem skövlas ofta viktig mangroveskog. Mangroven är barnkammare för den kustnära fisken, utan dem blir det
mindre fisk och människor får svårt att försörja sig på fiske. Mängder av kemikalier
används i dammarna, som efter några år har blivit så kontaminerande att odlingen flyttas vidare. När vattnet släpps ut blir miljön havererad. Inför höstens kampanj miljövänliga
veckan i början av oktober vill Naturskyddsföreningen sätta ljuset på fisken i havet och har därför besökt restauranger som serverar fisk och livsmedelsbutiker. Vi uppmanar restaurangerna och butikerna att sluta med de värsta sorterna, bland annat tonfisk, ål och jätteräkor.
Tonfisk som bör undvikas är blåfenad och gulfenad som kan finnas på både sushi- och vanliga restauranger. Det var inte alla besökta restauranger som kunde säga vilken tonfisk man har. Naturskyddsföreningens råd är att alltid välja bort tonfisken på sushirestaurangen och i butiken. Ål är en annan art som är akut hotad men den fanns inte på några restauranger. Tacka nej till jätteräkor när du är på restaurang och välj bort räkorna i butiken. Det blir en signal att vi kunder inte vill ha ojuste odlade skaldjur!


Per-Olof Erickson
Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel