Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj bilden av landsbygden

/
  • Det går inte att rädda landsbygden genom att sätta upp en cafe latte-bar tycker forskaren Maria Almli vid Norska högskolan på en konferens i Hudiksvall arrangerad av Tillväxtverket, Resurs X och Hudiksvalls kommun.
  • Människor och berättelsen gör platsen förklarar glasbygdsstrateg Christel Gustafsson på jordbruksverket.

Sveriges nationalbild hämtas från landsbygden, men svenskarna väljer att prata ner landsbygden till stadens förmån. Det odlas en myt om landsbygden som tärande.

Annons

Bakom påståendena står norska forskaren i bygdeutveckling, Maria Almli och landsbygdsstrateg Christel Gustafsson på jordbruksverket. De deltog i en diskussion om vilka som kommer att bli framtidens landsbygdsbor.

När landsbygdens beskrivs i riksmedia och veckomagasin sker det genom glattiga reportage om hus med röda knutar och kor som betar i hagen framhåller Maria Almli och Christel Gustafsson.

– Det är inte landsbygdsbon som beskriver sin verklighet, utan det gör storstadsbon, säger Christel Gustafsson.

Landsbygden beskrivs utifrån myter om att landsbygden är tärande, outvecklad och inte klimatsmart i sin brist på högutbildade invånare och brist på kollektivtrafik. Samtidigt framstår det som att folk lämnar landet för att bosätta sig i staden framhåller landsbygdsstrategen.

Christel Gustafsson konstaterar att städerna växer mycket, men landsbygdens befolkning har inte minskat. Däremot är det ett problem att de unga flyttar till städerna.

– Fokusera på dem som stannar och det som är lokala styrkor, så som produktion, skog- och jordbruk, turism, industri och energi. Ju mer mångfald desto fler möjligheter finns det, säger Christel Gustafsson.

I valrörelsen var landsbygdens väljare viktiga men staten går fort fram i att avveckla arbetstillfällen på landsbygden.

– Det är sega strukturer för att flytta ett helt företag, men att stänga ett statligt kontor är enkelt, säger Christel Gustafsson.

Det finns en uppfattning om att när något flyttar till en större ort så behöver det inte motiveras eftersom det är självklart.

– Norge behåller folk på landsbygden. Sverige måste välja om ni ska prata upp bilden av landsbygden eller fortsätta prata ner den, säger forskaren Maria Almli.

Annons