Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet inom hemtjänsten

Snart ska den som får hjälp från hemtjänsten kunna välja vem som ska utföra hjälpen i Ovanåkers kommun. Socialnämnden har gett klartecken och just nu finns kommunens förfrågningsunderlag och ansökan om att få bedriva hemtjänst på både kommunens och kammarkollegiets hemsida.

Annons

– Vi har inte konkret fått in någon ansökan ännu. Men det är tre-fyra intressenter som har hört av sig med förfrågningar. Det är nu fritt fram att söka om man är intresserad att bedriva hemtjänst i Ovanåkers kommun, säger verksamhetschef Urban Sundström.

Lagen om valfrihet (LOV) innebär att det är brukaren som ska kunna välja vem som ska utföra den hjälp som man har blivit beviljad.

Kommunfullmäktige tog beslutet att införa LOV inom hemtjänsten i september 2008. Sedan dess har det även ordnats träffar med de som kan vara intresserade att starta eget inom hemtjänsten.

Men för att bli godkänd måste man fylla i förfrågningsunderlaget från kommunen som bland annat gäller om man har den utbildning som krävs. Kommunen tar även hjälp av Inköp Hälsingland när man kollar de sökandes finansiella förmåga.

Det är kommunen som sedan godkänner de som vill utföra omvårdnad och service inom hemtjänsten i privat regi. Förhoppningen är att det ska finnas minst en till utförare i höst.

Mer läsning

Annons