Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet ingen rödgrön paradgren

/

Valfrihet är inte någon av de rödgrönas paradgrenar. Snarare tvärt om.

Annons

I skolans värld är möjligheten att välja skola och villkoren för friskolorna ett irritationsmoment för de rödgröna partierna med undantag för Miljöpartiet.

Och när det gäller vården så skrämmer rödgröna politiker och ledarskribenter upp väljarna med att tala om att valfriheten skapar både klyftor och gräddfiler. Utan att konkretisera sig närmare.

"Vill vi ha ett samhälle där vi har en välfärd så att alla människor får ha samma möjligheter eller vill vi ha ett samhälle där man får betala privata sjukvårdsförsäkringar", undrade Dala-Demokratens ledarskribent Sofie Wiklund (s) i radioprogrammet P1 Morgon i måndags morse.

Och hon är inte ensam. Samma skrämselpropaganda och hotbild målas upp allt oftare ju närmare valdagen vi kommer.

Trots att samtliga riksdagspartier slår vakt om den generella skattefinansierade välfärden inom vård, omsorg och skola.

"I valrörelsetider brukar det mer abrupt uttryckas som att människor med tjocka plånböcker inte ska kunna tränga sig före i kön. Tjocka-plånböcker-argumentet har dock svårt att klara en verklighetskoll."

Det skriver Hans Dahlgren, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna, i en debattartikel på nyhetssajten Newsmill. Och han har ändå tidigare varit nära medarbetare till både Göran Persson och Mona Sahlin.

Och han fortsätter: "När frågan ställs till de rödgröna om var dessa gräddfiler finns i den offentliga vården, så lycka ingen av de rödgröna partierna svara på frågan."

När det gäller friskolorna basunerade nyligen Vänsterpartisterna Lars Ohly och Rossana Dinamarca ut att "Skolan är en sedelpress för aggressiva aktiebolag" i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Men från och med 2013 ska det vara slut med vinster i friskolorna. Om vänstern får bestämma. Vilket i praktiken innebär ett slut för friskolorna!

En verksamhet som inte genererar vinst som kan garantera en fortsatt trygg utveckling för företaget är dömd till undergång.

Men hos Vänsterpartiet och stora delar av Socialdemokraterna är vinst per definition något suspekt som bör elimineras. (Kanske därför som arbetarrörelsen varit så dåliga på att driva tidningar och andra företag?)

Även om sossarna smugit sig allt närmare den borgerliga alliansens skolpolitik, som drivits mest energiskt av Folkpartiet, så slår fortfarande många i partiet vakt om det gamla.

Under den senaste partikongressen tvingades partiledningen argumentera hårt emot en mängd s-motioner om förbud mot att friskolor ska få göra vinst.

I de båda vänsterpartisternas debattartikel i DN slår de fast att "Vänsterpartiets mål är att bygga världens bästa välfärd utan privata vinster."

Är detta möjligt eller ens önskvärt?

Är det möjligt att ha läkare, sjuksköterskor, lärare och andra anställda utan att de får göra vinst på sitt jobb? Är det möjligt att köpa instrument och annan utrustning till sjukhusen, eller pennor, läroböcker och möbler till skolorna utan att företagen gör vinst? Är det möjligt att bygga sjukhus och skolor utan att entreprenörerna gör vinst?

Är det när allt kommer omkring endast själva verksamheten som inte får gå med vinst? Precis som om inte allt det övriga är en viktig del av välfärden.

De som driver friskolor i vår region känner knappast igen sig i de båda vänsterpartisternas nidbild om sedelpress. De drivs av ett hängivet engagemang, på samma sätt som de som jobbar i den kommunala verksamheten.

Den fria verksamhet - inom vård eller skola - som inte lever upp till människors högt ställda förväntningar och krav, kommer inom kort inte att ha någon verksamhet kvar.

Och heller ingen vinst.

Problemet för vänstern är att valfriheten och kvaliteten uppskattas av väljarna. Och utmanar den offentliga verksamheten.

Mer läsning

Annons