Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet - att slippa välja?

Valfrihet är att inte behöva välja. Så yttrade sig en socialdemokratisk politiker i en debatt i radions Studio 1 i P1 för två år sedan.

Annons

Det visar på det neurotiska förhållande till valfrihet som Socialdemokraterna och de rödgröna partierna har till detta med valfrihet, vare sig det handlar om valfrihet när det gäller skola, vård eller äldreomsorg.

Det visar också svaren i Ljusnan i tisdags på frågan om LOV, valfrihet i hemtjänst och äldreomsorg, i ledarsidans pågående enkät.

S och V säger som väntat nej, även om det är lite med tvekan från Ovanåker.

När möjligheten för kommunerna att införa LOV klubbades igenom i riksdagen för snart två år sedan reserverade sig samtliga rödgröna partier.

Ofta hör man motiveringen att vård och omsorg inte får skapa vinst. Varken när det gäller skola, vårdcentraler eller företag i omsorgen.

I de rödgrönas värld är det fullt okej att företagen som bygger skolor eller hälsocentraler får göra vinst, att de som levererar läromedel och teknisk utrustning, att de som levererar livsmedel eller livsviktiga mediciner, att de som levererar el och drivmedel eller att de som hyr ut fordon till personalen i omsorgen får gå med vinst.

Och att de som är anställda som lärare, läkare eller vårdpersonal får göra en egen personlig vinst i form av lönen.

Men enligt den socialistiska tesen får en rimlig vinst inte skapas på själva verksamheten, kunskapen eller vården. Som om den kan skiljas från själva förutsättningarna för verksamheten.

Nog är det märkligt. Jag är vuxen och har fått välja livspartner, utbildning och skola, yrke och fått bestämma över min ekonomi. Men då det blir dags för äldreomsorg då är det kommunala politiker och tjänstemän som ska diktera villkoren!

Med tanke på att de rödgröna partierna är motståndare till valfrihet finns det anledning att misstänka att valfriheten kommer att begränsas eller dras in om de vinner valet.

Det ska ställas mot den borgerliga alliansens förslag att göra LOV obligatoriskt i alla kommuner under nästa mandatperiod om de vinner valet.

Valfrihet är att inte behöva välja.

Det var nog ingen felsägning. Möjligen en Freudiansk felsägning.

För fortfarande finns det starka krafter inom vänstern som tycker att politiker vet bäst och ska välja åt oss arma okunniga medborgare.

Snart sagt varje reform som ökat valfriheten och möjligheterna att styra över våra egna liv har motarbetats av vänstern.

Och när argumenten tryter tar de rödgröna till med att vi ska inte skapa några gräddfiler i vård och omsorg.

Vem vill det? Vem har föreslagit det?

Äldreomsorg och annan välfärd ska betalas efter förmåga genom skatter och brukaravgifter. Och den ska utföras efter behov. Det är alla partier överens om!

Valfriheten består i att man kan välja vem som ska hjälpa och vad man vill ha hjälp med efter vanlig biståndsprövning.

Hur kan detta utgöra ett hot mot välfärden?

Mer läsning

Annons