Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärdens problem handlar inte om friskolor

Debatten om ekonomiska vinster i utbildningsföretagen har tagit fart inför den socialdemokratiska partikongressen i månadsskiftet oktober/november. Det finns uppenbart krafter som vill försöka tvinga på oppositionskoalitionen en politik av gammelvänsterkaraktär.

Annons

Endast myndigheter ska få driva skolor, äldreboenden och vårdcentraler; punkt och slut. Jag överger dock inte min klockartro på den förnuftiga socialdemokratin.

Ett skolföretag jag känner till ganska väl investerar i år mellan 60 och 70 miljoner kronor i sin verksamhet. Företaget har samtidigt anställt ungefär 200 lärare. Vid några tillfällen har företaget bett sina ägare om mer pengar – nyemissioner – för att kunna genomföra nybyggen, förvärv och andra satsningar. Små och stora investerare lägger in allt mer pengar i det allmänna utbildningssystemets grund- och gymnasieskolor. För detta åtagande förväntar de sig en viss ekonomisk avkastning.

Förra året betalades det ut 84 miljoner kronor i utdelning till aktieägare inom friskoleområdet. Satt i relation till de många hundratals miljarder kronor som omsätts i grund- och gymnasieskolor är 84 miljoner kronor en ytterst modest summa. De utdelade pengarna har inte gjort skolsektorn ett enda öre dyrare för skattebetalarna.

Friskoleföretagen betalar för sina kapitalkostnader precis som alla andra måste göra. För att kunna finansiera kapitalkostnaderna är det nödvändigt att skapa överskott i driften av skolverksamheten. Den enda skillnaden mot kommunala skolor är att friskolor har privata finansiärer. Välfärdens problem handlar inte om friskolor och privata vårdcentraler.

Det medborgarna lider av är sådant som utslagningen ur grundskolan, dålig tillgänglighet i sjukvården, långtidsarbetslöshet och bostadsbrist. Ur ett medborgarperspektiv är det därför mycket angeläget att studera de företag och kommunala inrättningar som skapar god medborgarnytta och ekonomiska överskott.

Vad kan andra och mindre framgångsrika verksamheter lära av dem? Det blir ju helt sjukt om framgångsrika och vinstskapande företag ska definieras som det stora problemet!

Och inte är det friskare att försöka få Socialdemokraterna att gå till val på en politik som i ett enda slag skulle slå ut tusentals välfungerande gymnasieskolor, grundskolor, vårdcentraler och sjukhus.

Politisk redaktör Folkbladet Östergötland

Mer läsning

Annons