Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välfärden påverkas av invandringen

Utan invandring skulle Nordanstig ha cirka 1000 invånare färre, Hudiksvall nära 2000 färre. Så, vad betyder då invandringen för kommunerna och välfärden?

Annons

Nordanstigs kommunstyrelseordförande Monica Olsson, (S), och vice ordförande Stig Eng, (C), är eniga om att invandring främjar tillväxt och kompetens:

– Vi skulle kunna få 10 000 invånare om de som kommer hit väljer att stanna. Det innebär tillväxt, men den ska ju finansieras på något sätt Det vore bra om Nordanstig får del av medlen regeringen vill avsätta för ökat bostadsbyggande. Bosätter sig människor här, och får jobb, ökar skattekraften, säger Stig Eng. Men varken han eller Monica Olsson kan svara på om nuvarande välfärd kan bibehållas utan invandring, mycket beror på finansiering, anser de båda:

– Fler som kommer nu är högutbildade, och inom vård och omsorg krävs mer personal. Och många är företagsamma. Får de möjlighet att starta verksamheter kan det bli bra, säger Monica Olsson, som vill se det positiva i att ta vara på kompetens och möjligheter.

Läs också: Hur ska Gävleborg kunna växa?

När frågan ställs i Hudiksvalls kommun är det i första hand som arbetskraft i den offentliga sektorn som invandringens betydelse lyfts fram.

– Vi är i behov av folk som kan jobba med våra välfärdstjänster när allt fler går i pension och befolkningen blir äldre, säger kommunalrådet Mikael Löthstam (S).

Det invandrare som kan bli dyra för samhället och där behöver samhället bli bättre på att hjälpa dem att bli anställningsbara framhåller han.

– Men många har redan utbildning när de kommer hit och då är det ingen stor kostnad för samhället, säger Mikael Löthstam.

Många av dem som nu flyr från Syrien är utbildade och det är önskvärt att de så småningom väljer att bli invånare i Hudiksvall anser han.

– Det var människor från Italien, Spanien och Finland som gjorde att vi kunde bygga upp vår välfärdssverige, säger Mikael Löthstam.

Läs också: Kommunanställda kan få ändrade arbetsuppgifter på grund av flyktingmottagandet

Ledare: Utan invandring dör Hälsingland