Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Väldigt lätt att vara tävlingsledare"

Klockan 11.00 på lördag förmiddag gick starten för årets upplaga av Bollnäsrundan.
Loppet rullade på bra, men en stridsvagn vid Freluga höll på att kasta grus i maskineriet.
– Det är inget man räknar med, säger tävlingsledare Per Jarefjord.

– Allting gick jättebra. Vi klarade oss nästan helt utan incidenter. En punktering hade vi, men det var nog det enda. Det fina vädret och den nya bansträckningen hjälpte säkert, men det brukar ändå vara några incidenter när så många startar samtidigt, säger Per Jarefjord.

En oväntad händelse krävde däremot lite extra förarbete av arrangörsklubben Bollnäs CK.

– Strax innan starten fick vi veta att någon hade kört med en stridsvagn på vägen i höjd med Freluga, så vi fick åka dit och sopa bort grus. Det är inget man räknar med direkt, säger Per Jarefjord och skrattar.

105 personer kom till start på Brotorget, som för första gången fick vara startplats för Bollnäsrundan. Något som tävlingsledare Jarefjord är tveksam till kommer upprepas.

– Vi får utvärdera om det kommer gå att ha starten där i fortsättning. Personligen skulle jag vilja se att starten alltid gick från Brotorget, men det är många faktorer som måste tas i beräkning, säger Per Jarefjord och tar upp parkering av bilar och vägavstängningar som två svårigheter.

– Min dröm är ju att göra Bollnäsrundan till en elittävling och då hade det varit riktigt kul att kunna skapa en ordentlig publikfest med både start och mål vid Brotorget. Men vi ska sätta oss ner nu och titta på vad vi kan göra bättre, säger han.

Många av de startande tyckte att årets bana var fin, men väldigt tuff.

– Vissa tycker att tio mil är ganska kort, men efter årets lopp var de flesta glada över att det inte var längre. Nästan alla sa att det var en jobbig bana, men på ett positivt sätt. Skulle mina drömmar om elittävling förverkligas får vi nog ändå förlänga banan, så den blir 15 mil. Då blir den verkligen utslagsgivande, säger Per Jarefjord, som var mycket nöjd med årets upplaga:

– Det var väldigt lätt att vara tävlingsledare det här året. Jag var nästan mer fotograf än tävlingsledare.