Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valdemars verkstad

För många äldre Högsbor torde Valdemar Eriksson i Hallsta, Hög vara ett välbekant namn. Han var cykelreparatören, elektrikern och tusenkonstnären som verkade i socknen under många år.

Valdemar fick en gedigen utbildning hemma på gården av pappa Erik Larsson, "Ersk-Larsa", som var faktor på sågen i Åsak, mekaniker och smed.

Det handlade mycket om bilar och cyklar hemma på gården i Hallsta, både i smedjan och verkstaden. "Ersk-Larsa" var tidigt ute med att skaffa bil, den första var en Cadillac från 1911. Bilintresset växte och under flera år köptes T-Fordar som kom i monteringssatser med båt till Hudiksvall, och som kördes med häst från kajen i Hudiksvall.

Både Valdemar och hans pappa var kända som riktiga klurgubbar och de uppfann gärna egna verktyg och annat för att underlätta i verksamheten. Bland annat monterades en snabbtelefon mellan verkstaden och köket i huset, och den telefonen finns fortfarande kvar på sin plats.

Erik Larsson levde mellan 1866 och 1944. Valdemar föddes i april 1898 och avled i oktober 1089, 91 år gammal.

Läs mer i måndagens Hudiksvalls tidning den 15 februari.