Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valdeltagandet ökade trots allt

(UPPDATERAD MÅNDAG 09:20) Försöken att mobilisera fler väljare i kyrkovalet tycks ha misslyckats, skrev tidningen på söndagskvällen vid pressläggning. När rösterna till kyrkomötet räknats samman var det första resultatet på nio procent men vid midnatt ökade det till 13,4 procent i Ljusdal.

Annons

När vallokalen i församlingsgården i Ljusdal öppnade klockan 13 på söndagen var kön lång utanför lokalen. Inom de första timmarna hade mer än 1 000 valkuvert delats ut. Av de 7 539 röstberättigade hade 999 gått och röstat. Det ger ett valdeltagande på knappa 13,4 procent, en klar förbättring jämfört med förra valet.

Från Järvsö rapporteras en jämn ström av röstberättigade under dagen. Här var det många 16-åringar som utnyttjade sin rösträtt, vilket tros bero på kyrkans starka ungdomsverksamhet som också visar sig i konfirmandundervisningen. När rösterna till kyrkomötet räknats hade 14,9 procent av församlingsborna utnyttjat sin röst. 491 röster hade lämnats.

I Färila var det fram till tidig kväll endast en 16-åring som avlämnat sin röst. Även här rapporteras en jämn ström av röstande under dagen. Även den här gången hamnade valdeltagandet på 15,8 procent. 404 röster lämnades i valet till kyrkomötet.

I Los-Hamra församling ökade valdeltagandet från 12,5 procent till 13,4.