Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valdeltagandet ökade

I hela Sverige ökade valdeltagandet från förra valet till Europaparlamentet. Så även på lokal nivå och de stora vinnarna var Sverigedemokraterna.

I Ovanåker gick 3 600 av de 9 136 röstberättigade på söndagen och röstade i valet till Europaparlamentet. Det var 39,4 procent av de röstberättigade, en ökning med 8,0 procent jämfört med de 31, 4 procent som röstade vid förra valet.

– Jag är ändå glad över att vi har ökat valdeltagandet, säger Hans Jonsson (C). Det är fortsatt lågt men en klar förbättring mot förra gången.

Han menar också att det är politikerna själva som får ta på sig skulden för att röstdeltagandet är fortsatt lågt.

– Vi måste bli bättre på att påvisa vikten av hur mycket besluten i Bryssel faktiskt påverkar oss, säger han. Jag tror att många som inte röstar struntar i det för att de inte tycker att vi kan påverka.

Centerpartiet ökar med 1,5 procent i Ovanåker, till 16,9 procent av rösterna. En ökning ungefär som på riksnivå, även om Centerpartiet har en betydligt lägre röstandel på riksnivå, 6 procent.

– Det är vi och KD som ökar av regeringspartierna, säger Hans Jonsson som samtidigt oroar sig för att Sverigedemokraterna i Ovanåker ökar med 9,1 procent jämfört med det förra valet.

I Ovanåker får Sverigedemokraterna 12,1 procent av rösterna (9,9 procent i riket i stort).

– Jag hoppas verkligen att den trenden inte håller i sig till nästa val, säger Hans Jonsson.

Något som Yoomi Renström (S) håller med om.

– Min stora sorg är att de nationalistiska partierna har gått framåt, både lokalt men framför allt i hela Europa, säger Yoomi Renström.

Men hon tror inte att valet till Europaparlamentet är en indikator för hur det kommer att gå i kommande val till riksdag, landsting och kommuner.

– Nej det tror jag inte, säger hon.

Och trots att Socialdemokraterna inte har gått framåt (minus 0,2 procent i hela riket och minus 3,2 procent i Ovanåker) är hon ändå ganska nöjd med resultatet.

– Vi har hållit ställningarna, säger hon. Vi hade kunnat tappa mycket mera.