Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valdeltagandet är viktigt för demokratin

/

Söndagens regionval i Västra Götaland och kommunval i Örebro gav ett klart besked. Det är svårt att få majoriteten av väljare att engagera sig i lokala val om de inte samtidigt är kopplade till riksdagsvalen.

Annons

Detta är ingen ny insikt. Fram till valet 1970 hade vi skilda valdagar i Sverige. Men valet till landsting- och kommuner hade ett rikspolitiskt samband. På så sätt att landstingen utsåg ledamöterna i riksdagens första kammare. Därmed fick landstingsvalen också en direkt rikspolitisk betydelse.

Tvåkammarsystemet i riksdagen avskaffades 1970. Då blev valdagen gemensam för valen till riksdag, landsting, och kommuner. Motivet till detta var dels att det finns ett direkt samband mellan politiken på de tre nivåerna dels att det är viktigt med ett högt valdeltagande för legitimiteten i demokratin.

Uppfattningen att det är bra för svensk demokrati att vi har en gemensam valdag har inte varit och är inte okontroversiell. Många debattörer driver av principiella eller taktiska skäl uppfattningen att det bör vara skilda valdagar för de tre valen.

Söndagens katastrofalt låga valdeltagande i Västra Götaland kommer säkert att spela roll för den framtida debatten om valsystemet. Frågan om den demokratiska legitimiteten för de valda i landsting- och kommuner måste ställas mot de eventuella fördelarna av skilda valdagar.

Det är uppenbart att taktiska skäl spelat en roll då en del borgerliga företrädare argumenterat för skilda valdagar. Nära nog alla valstrateger har haft uppfattningen att det är Socialdemokraterna som förlorar mest på ett lågt valdeltagande. Moderaterna och Folkpartiet har bedömts ha betydligt lättare än andra partier att få sina väljare att gå till valurnan.

Omvalet i Västra Götaland visar att så inte behöver vara fallet. Moderaterna och Folkpartiet råkade ut för ett oväntat bakslag. En stor andel av deras väljare valde att vända valurnorna ryggen.

I medierna utnämns Socialdemokraterna till regionvalet segrare. Självfallet spelar det en positiv psykologisk roll för den nya partiledningen. Men den som tittar bakom rubrikerna ser att också Socialdemokraterna har haft stora mobiliseringsproblem.

På en punkt ger söndagens omval ett besked som bör få betydelse för den framtida politiska kartan. Trots lågt valdeltagande lyckas Sverigedemokraterna mobilisera ett inte obetydligt stöd. I såväl Västra Götaland som Örebro får partiet en vågmästarställning.

Mycket tyder på att Sverigedemokraterna har etablerat sig som ett i raden av partier som samlar mellan fyra till åtta procent av rösterna. Om blockpolitiken fortsatt är gjuten i cement blir följden att Sverigedemokraterna har stora möjligheter att bli vågmästare på alla politiska nivåer.

På riksnivå talar allt för att blockpolitiken ligger fast så länge den ger regeringsmakten till den borgerliga alliansen. På landstings- och kommunnivå har det visat sig lättare att samarbeta över blockgränsen.

Ett högt valdeltagande är viktigt för demokratin. Men än viktigare är att de demokratiska institutionerna förmår att skapa stabila politiska ledningar. En insikt som borde leda till att politiker från båda sidor av blockgränsen känner ansvar för att ge sina kommuner och landsting ett handlingskraftigt majoritetsstyre.

Mer läsning

Annons