Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våld mot män-forskning tystas

Rädslan över att kvinnomisshandeln glöms bort gör att forskare vill gömma undan forskningsrapport om misshandlade män.

UPPDATERAD* I våras skrev jag en ledare om kvinnor som slår män. Reaktionerna från utsatta män dröjde inte. De som ringde och mejlade vittnade om att jag hade rätt i att i kampen för jämställdhet, där våld mot kvinnor anses vara en av de viktigaste frågorna, har mansmisshandeln blivit en blind fläck.

De senaste veckorna har det kommit fler exempel på hur diskussionen är djupt nere i ett könsstereotypt träsk, där man dessutom inte klarar av att hålla flera tankar i huvudet samtidigt. För ungefär en månad sedan skickade Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet ut ett pressmeddelande med rubriken: "Män mer utsatta för våld i relationen än kvinnor". I två studier hade man frågat 1400 personer om de utsatts för våld i sina relationer. Av kvinnorna var åtta procent – i bägge studierna – drabbade. Av männen uppgav åtta procent i den ena och elva procent i den andra studien att de utsatts för våld. Sammantaget har alltså de tillfrågade männen rapporterat större utsatthet för fysiskt våld i en relation, jämfört med vad kvinnor gjort. Våld i relationer har dock svårare hälsokonsekvenser för kvinnor, och de utsatts oftare för psykiskt och sexuellt våld. Många gånger är dessutom både kvinnor och män offer och förövare på samma gång.

Nyheten om att våldet mot män är vanligare än vad vi hittills har vetat om fick ett ordentligt genomslag. Tidigare har man talat, utifrån siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ), om att av allt rapporterat relationsvåld i Sverige är en femtedel utsatta män. Vilket bara det är många. Men mörkertalet kan vara stort, och män kan alltså vara mer utsatta för våld i relationen än kvinnor. Och det är ju bra att sådant kommer upp i ljuset så att arbetet kan riktas in på att motverka allt våld i relationer, och inte enögt fokusera på männens våld mot kvinnor. Ett tydligt exempel är regeringens mål för jämställdhet. Ett av målen är att "mäns våld mot kvinnor ska upphöra". Ingenstans finns målen att "våld i nära relationer ska upphöra" eller att "våld mot män i nära relationer ska upphöra". Både denna senaste forskning och tidigare rapporter borde leda till att målen i stället blir könsneutrala, så att samtliga utsatta kan få det stöd och den hjälp som behövs.

Men så resonerar inte de ansvariga forskarna. I ett brev till SVT Debatt, som var intresserade av att ordna en diskussion om det hela, skriver man "för att inte göra skadan större [...] så har vi dragit in all information och ger inga fler intervjuer", och fortsätter "för att vara riktigt tydlig så vill jag säga att vi i forskargruppen inte kan gå med på att du eller någon annan tar upp vår studie i något tv-program".

Mejlet avslutas med att "det vore oerhört osolidariskt av er att ta upp detta mot vår uttryckliga önskan – och det skulle enbart leda till att arbetet med mäns våld mot kvinnor försämras än mer".

Och arbetet med våld mot män?

* I en tidigare version av texten, samt i pappersupplagan, står det att Nationella sekretariatet för genusforskning ansvarat för studien, och försökt stoppa densamma. Detta stämmer inte, det är Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet som utfört forskningen och sedan ville backa för resultatet.  Jag beklagar felaktigheten.