Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välbesökt möte om skolans framtid

Det var många som hade samlats i Biografteatern i Kilafors för informationsmötet om framtidens skola i Bollnäs kommun. Många av dem ifrågasatte också de siffror och beräkningar som ligger bakom det förslag politikerna snart ska besluta om.

- Den mest bedrövliga utredning jag någonsin har sett, riv Gärdeskolan i stället för byskolorna, kommenterade Ragnar Berglund den tjänstemannautredning som ligger bakom förslaget och för det fick han en av kvällens kraftigaste applåder.

Det förslag som debatteras går ut på att gamla Gärdeskolan ska förvandlas till en kommunal 7–9 skola dit alla kommunens högstadieelever ska bussas. Högstadieskolorna i Arbrå och Kilafors läggs ner och att de lokalerna fylls upp med elever från kommunens byskolor. Sörängs skola, Vallsta skola, Västansjö skola och Segersta skola läggs därmed ner.

Torsdagens möte hade arrangerats för att få svar på frågor om både utredning och förslag. Uppe på podiet fanns bara två från den sittande majoriteten. Kommunalrådet Marie Centervall (S) och ordförande i barn- och utbildningsnämnden Jan Lahenkorva (S) fick ensamma försvara förslaget. Från övriga majoritetspartier fanns inga politiker på plats.

Och även om Jan Lahenkorva underströk att det fortfarande rörde sig om ett förslag och ännu inget politiskt beslut, var det tydligt att han såg fördelar med förslaget.

- Vi har för lite resurser till våra lärare och för stora kostnader för lokaler, konstaterade han.

Men många var kritiska mot utredningen och vilka besparingar som man förväntar sig och det lyftes också fram nya forskningsresultat som går stick i stäv med de framgångsfaktorer som majoriteten bygger sina visioner om en bra skola på. Resultat som framhåller de små skolornas fördelar.

Bollnäspartiets Olle Nilsson Sträng tog poäng hos många i publiken när han presenterade nya idéer som hans eget parti tagit fram i samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna.

- Vi vill i stället satsa på byskolorna och istället avyttra lokaler i centrala Bollnäs, sa Nilsson Sträng.