Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välbesökt första maj

Socialdemokraternas förstamajfirande i Ljusne lockade ett 70-tal deltagare. Grånade gräsrötter, kommunpolitiker och nyanlända flyktingar samlades för att diskutera politik över kaffe och smörgås.

Annons

Nämndeledamoten Alexandra Gard som håller i förstamajfirandet får börja med att konstatera att stolarna inte räckte till.

– Ett angenämt problem, säger hon.

En gång i världen gick mellan tre och fyra tusen människor ut och demonstrerade i Ljusne på första maj. Det kunde 79-åriga Gun Holmström berätta om.

– Då var det ett tåg förstår du! Vi tågade från Ala och så anslöt man i Ljusne. Man hörde trumman, och det där har man i sig. Det finns här inne, säger Gun Holmström och lägger handen på hjärtat.

Demonstrationstågen i Ljusne fortsatte ända in på 1990-talet, då de till slut kom av sig. Sedan dess har Socialdemokraterna firat första maj i Folkets hus.

– Men det har vi inte varit sams om. Vi gammeltuppar vill gå, vi orkar, vi! säger Sonia Larsson som sitter bredvid.

På kragen har hon en knapp med Socialdemokraternas förstamajbudskap "ingen ung utan jobb".

– Vi hade jobb bara man slutade skolan. De ropade på arbetskraft, säger Gun Holmström.

Sedan stämmer alla upp i "Arbetets söner" och förstamajfirandet fortsätter med kaffe och smörgås. I kaffekön står dagens äldsta deltagare, 88-årige Gunnar Nilsson.

– Jag tycker att det är glädjande att det är så mycket folk här och jag hoppas att Socialdemokraterna får makten, säger han.

Varför det?

– De borgerliga för en politik där vi pensionärer får betala mer skatt än ni. Det tycker jag är för jävligt, säger Gunnar Nilsson mycket vänligt.

På plats finns också en grupp nyanlända flyktingar från Syrien och Palestina. De tillhör Ljusneavdelningen av det arabisktalande nätverket inom Socialdemokraterna.

– Jag förstår det som att det här partiet står för jämlikhet, och att vi invandrare ska kunna ha ett kulturutbyte och ett bra liv, säger Nidal Manal, som är ordförande i den nystartade Ljusneavdelningen.

Det blir diskussioner kring borden, och anföranden av Alexandra Gard och Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam. Han berättar att Socialdemokraterna undersöker möjligheterna till fler medborgarkontor runt om i kommunen. Än så länge är det en fråga under diskussion, och det nya medborgarkontoret i Ljusne ska tjäna som pilotprojekt.

Efter det reser sig alla och stämmer upp i internationalen. Gamla röster blandas med yngre på bruten svenska. Alldeles oavsett politiska sympatier är det ganska rörande att se och lyssna på.