Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valarbete på sparlåga

Kampanjlustan ransoneras när det är flera val samma år. EU-valet får ta smällen.

Pengarna räcker inte. Orken tryter. Engagemanget saknas.

Valrörelsen inför EU-valet har dragit i gång, men det lär bli en något blekare kopia av hur det kommer att se ut vid höstens val.

– Det kanske är så att vi engagerar oss för lite, säger Gunnel Nordin, ordförande för Folkpartiet i Hudiksvall.

– Det blir inte lika mycket förstås. Man kan alltid diskutera hur mycket man ska satsa, men jag tycker ändå att vi har ökat valarbetet, säger Vänsterpartiets ordförande Alf Norberg, Hudiksvall.

Han, liksom flera andra partiföreträdare som HT har intervjuat, anser att de arbetar mer inför det här EU-valet än tidigare. För det här valet är minst lika viktigt som de andra valen säger de och vill mobilisera sovliggarna att bege sig till valurnorna.

– Vi har helt annat fokus nu, det vi jobbar med är att öka valdeltagandet, säger Moderaternas kampanjledare Mattias Galin.

– Vi lägger nog nödvändiga resurser för att väcka Svensson att gå och rösta, säger Sverigedemokraternas gruppledare Bo Lindkvist.

Alf Norberg tänker att partimedlemmarnas intresse för EU speglar befolkningens intresse. Vänsterpartiets väljare är i hög grad skeptiska till EU och Alf Norberg ser en stor utmaning i att mobilisera skeptikerna.

– Vi behöver deras stöd. Det är inget smart val att låta bli att rösta.

För Sverige är med i EU och EU har makt. En studie visar till exempel att 60 procent på en kommunal dagordning påverkas på något sätt av EU.

Men de lokala partierna inte lika mycket på tårna nu inför EU-valet. I höst kommer det stå bemannade valstugor på gågatan i åtminstone tre veckor för valet. Antalet dörrknackningar blir också färre nu.

Orsakerna är flera. Gunnel Nordin (FP) uppger till exempel att valkassan inte klarar av att bekosta två stora valrörelser.

Och de lokala partierna kan inte direkt gödsla med aktiva medlemmar och då måste kampanjlustan ransoneras. Det kan det vara svårt att hitta energi till två större valrörelser samma år. I höst är det dessutom flera val samtidigt som partierna ska jobba med.

– Krafterna måste räcka till också, säger Bengt-Åke Nilsson, ordförande för Centerpartiet i Hudiksvall.

– Vi lägger så mycket krut som vi orkar med, säger Socialdemokraternas valledare Barry Gustafsson.

Det kan också vara svårare att engagera medlemmarna inför EU-valen jämfört med till de allmänna valen, uppger några partiföreträdare.

Flera partier brottas också med EU-skeptiska medlemmar och andra medlemmar kanske inte är så insatta i EU och då upplever det som svårt att sälja EU till väljarna.

En annan förklaring kan vara att partimedlemmarna, liksom väljarna, upplever EU som avlägset. Andrea Bromhed (MP) berättar till exempel att när de träffar väljare vill de ofta hellre prata om lokala frågor som Medskog och Kattvikskajen än om EU.

– Det är kanske är lättare att omfamna det lokala.