Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väktare på akuten tipsade polisen

/

Två patienter angavs för misstänkt narkotikabrott.

Annons

För en vecka sedan sökte två kraftigt drogpåverkade män vård på sjukhuset i Hudiksvall. En väktare tillkallade polis, trots sekretessreglerna, och under måndagen hade landstingets säkerhetsavdelning ett klargörande möte med vaktbolaget.

– Det är viktigt för oss att det finns ett fortsatt förtroende, så att de som är i behov av hjälp ska kunna känna sig trygga när de vänder sig till oss, säger Hanna Höghielm, verksamhetschef för landstingets akutmottagningar.

Det var tidigt på onsdag morgon som de två männen sökte hjälp på akutmottagningen i Hudiksvall. De var mycket kraftigt drogpåverkade, och polisen tillkallades.

– Det var inte vårdpersonalen som ringde till polisen. Det var en väktare som hade tagit kontakt, och de omfattas inte av vår tystnadsplikt, säger Hanna Höghielm.

Landstinget har däremot en uppgörelse med vaktbolaget, om hur väktarna ska förhålla sig till det som händer i lokalerna. Innebörden ska tolkas som så, enligt Hanna Höghielm, att patientens skydd ska vara lika starkt om en väktare är närvarande, som om bara vårdpersonal är på plats.

– Så måste det vara, om vi ska kunna samarbeta. Det är ett enskilt beslut som väktaren har tagit, och det är inte i enlighet med våra riktlinjer, säger Hanna Höghielm.

Vaktbolaget hade på måndagen inte möjlighet att svara på frågor.

Mer läsning

Annons