Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaidya ratar tabletter

Den indiske ayurvedaläkaren Janesh Vaidya besökte Söderhamn under fredagskvällen.

Han älskar Sverige för den friska luften, det rena vattnet och den fridfulla jorden. Samtidigt vill han råda bot på vårt knaprande av antidepressiva tabletter.

Janesh Vaidya växte upp i ett välbärgat hem i Indien. Men när han gick i de glänsande korridorerna med servicepersonal omkring sig kände han ändå en tomhet inombords. En liknande tomhet säger han sig se hos människor i Sverige.

– När jag började resa genom Sverige såg jag att många är tomma inombords. De är ensamma precis som jag var som barn och jag såg många tecken på att ni inte är lyckliga.

– Det borde inte vara så för här finns tre saker som många människor drömmer om. Ni har frisk luft, rent vatten och en fridfull jord. Det är ett land i fred, så varför mår ni så dåligt, undrar han under föreläsningen och möts av instämmande nickar från åhörarna.

Janesh Vaidya har gjort sig ett namn i Sverige med sin bok "Ayurveda för ditt sinne". Utifrån läran om ayurveda tar han i boken upp sambandet mellan kropp och sinne, vikten av rätt diet och livsstil samt berättar om kroppens olika energicentrum, kallat chakran.

– Sverige är ett välutvecklat land men ni tillhör ett av de länder där det äts mest antidepressiva tabletter, säger han.

Istället för tabletter förespråkar han att människan kan uppnå balans mellan kropp och sinne. Han avslutar föreläsningen genom att beskriva hur en människa kan stänga ut hat och ilska.

– Man kan använda kärlek som en medicin för hjärnan och ta bort alla dåliga tankar. För om du behåller dåliga tankar blir det till ilska. Behåller du ilskan blir det till hat och hatet sår ett frö inom dig. Det fröet blir ett trä, med många grenar. På grenarna finns det giftig frukt som faller ner och skapar nya giftiga träd. Till slut tar det över hela dig och ljuset kan inte hitta in ens på de soligaste dagarna i ditt liv.