Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägs ände för gågata?

Det verkar som medborgarförslaget, som väckte så stort engagemang i våras, om en gågata i Edsbyn har nått vägs ände. Det blir ingen gågata, inget gångfartsområde inte ens en smal gatusektion på runt 5,5 meter. Det är svaret som Åsa Eriksson och Fredrik Persson får, om inte kommunstyrelse eller fullmäktige anser något annat.

Det var tidigare i år som Åsa och Fredrik föreslog att kommunen skulle göra om en sträckning av Långgatan, mellan Bäckstigens utfart och Hembygdsgatan till en gågata. Detta för att få ett tydligare och mer trivsamt centrum i Edsbyn.

Sedan har kommunens tekniska förvaltning ansvarat för utredningen kring förslaget. Man har haft diskussioner med Trafikverket och med X-trafik om de tre alternativ som arbetades fram.

Det första alternativet gällde en gågata, vilket innebär i princip ingen fordonstrafik och bara gångtrafikanter.

Det andra alternativet innebär ett gångfartsområde. Det innebär att fordonen kör i samma hastighet som de gående eller max 10 km/h.

Det tredje alternativet innebär en så smal gatusektion som möjligt på runt 5,5 meter och en högsta hastighet på 30 km/h.

Tekniska förvaltningen och tekniska nämnden kom sedan fram till att medborgarförslaget inte kommer att utredas något mer. Men sista ordet är ännu inte sagt. Kommunfullmäktige har det, när det gäller medborgarförslag.