Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägrar ta in kvinnliga medlemmar – stoppas av arrangör: "Det är gammaldags"

Golfbanan Muirfield rankas som den nionde bästa i världen. Men de vägrar att ta in kvinnliga medlemmar. Då blir det inget Open för dem, menar R&A. "Det är gammaldags", säger Therese Nerpin.

Enligt Golf Digest är Muirfield världens nionde bästa golfbana. Banan utanför Edinburgh har också stått värd för The Open Championship hela 16 gånger men nu är det slut på det.

R&A, The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews, som bland annat anordnar The Open som är golfens äldsta internationella major, tar nu bort Muirfield från rotationen. De vägrar nämligen fortfarande att ta emot kvinnliga medlemmar.

Det betyder att banan inte finns med på listan över möjliga banor där The Open arrangeras så länge de inte ändrar sin policy, skriver svenskgolf.se.

– The Open är ett av världens största sportevenemang och i framtiden kommer vi inte att arrangera tävlingen på en bana vars klubb inte tillåter kvinnliga medlemmar, säger Martin Slumbers, exekutiv chef på R&A i ett pressmeddelande.

Han menar att Muirfield inte hade varit aktuell som arrangör förrän tidigast om fem år men de kan återkomma som en möjlig arrangör även tidigare.

– Om klubben ändrar sin policy så kommer vi att överväga Muirfield som en potentiell Open-arrangör i framtiden, säger Slumbers.

För Therese Nerpin från Östersund, som aspirerar på Europatouren, är det förvånande att det fortfarande finns sådana klubbar som stänger ute kvinnor.

– Att de inte släpper in dammedlemmar, det är lite för gammaldags för mig. Bara för att få den här sporten att växa, vilket vi behöver i alla länder, borde man kunna släppa på det nu. Särskilt nu när de tar bort tävlingen på grund av det, säger hon och fortsätter:

– Men det kanske är bra för Muirfield att de stoppar tävlingen så att de kan förstå att de förlorar på det och att idrotten förlorar på det, säger Therese Nerpin, som under fredagen spelar PGA Halmstad Ladies Open i Haverdal.

Nerpin, som fram till förra säsongen bodde på Frösön och tränade där men sedan i höstas bor i Halmstad, menar dock att det är ovanligt med klubbar som inte tillåter kvinnliga medlemmar.

– Det är väl typ i Skottland. Det är det enda stället där jag någonsin hört att det är så. Det var väl en herrsport förr i tiden men det är inget av det som lever kvar i dag kan jag tycka.

– Det är stora klubbar som har mycket traditioner, jag vet inte hur de tänker men de vill väl hålla på det som varit, fortsätter Therese Nerpin.

2013 var senaste gången The Open arrangerades på Muirfield. Då vann Phil Mickelson, USA, före Henrik Stenson.

Muirfield är kanske sent ute med jämställdhetsarbetet men R&A utgör inte själva något gott exempel. Det var först 2014 som de tillät kvinnliga medlemmar i klubben.

Augusta National tillät kvinnor som medlemmar 2012.