Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vägen gick i vågor"

Jordbävningen i Nepal engagerar många världen över. Här berättar två ljusdalingar om sina upplevelser.

Kristin Svensson från Ljusdal gör för närvarande praktik i Nepal. Hon läser socialt arbete på Mittuniversitetet. I Pokhara är hon placerad på en organisation som arbetar emot trafficking. När jordbävningen kom på lördagen befann hon sig åtta mil från jordbävningens centrum.

– Jag satt på ett café när allting började skaka. När jag gick ut på gatan var det fullt med folk. Jordbävningen mätte 6,6 på richterskalan här. Det märktes mycket. Det var som att stå på en finlandsfärja ungefär, säger Kristin Svensson och fortsätter:

– En kompis såg hur vägen gick i vågor.

Hon uppmanar nu svenskar att skänka pengar till hjälporganisatioer.

– Jag har sett flera arbeta och jag tycker att Röda korset är bra. De var här redan första dagen, säger hon.

Carina Aynsley kommer från Ljusdalstrakten. Tidigare har hon bott i Färila och Järvsö, och är i dag bosatt i Sundsvall. Hon åker regelbundet till Nepal för att köpa hantverk av företagarkvinnor. På söndagen sålde hon för 2500 kronor på vårmässan i Sundsvall, och donerade pengarna till Läkare utan gränsers arbete i Nepal. Tidigare har hon arbetat som volontär på barnhem i Nepal.

– Jag har varit i kontakt med mitt fadderbarns pappa. Nu vet jag att de är i säkerhet. De har lämnat sitt hem och sover på ett munkkloster tillsammans med munkarna ute på gården. Så jag är lättad, säger Carina Aynsley.

Hon menar att ju mer uppmärksamhet som riktas på landet just nu, desto bättre.

– Jag har febrilt försökt få tag på mina vänner sedan i lördags. Det finns en app på Facebook där jag ser att flera visat att de säkrat sig själva. Och det ger trygghet, säger hon.