Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägbråk avgörs i domstol

I flera år har det tvistats om väg vid Lönnångersfjärden. I fjol satte två fastighetsägare upp en vägbom. Nu fortsätter tvisten i fastighetsdomstolen.

I måndags träffades parterna i Hudiksvalls tingsrätt och gick igenom vad tvisten handlar om.

På ena sidan finns två fastighetsägare som inte vill att vägen i dess nuvarande sträckning ska gå över deras tomt. De står ensamma mot ett 20-tal stugägare och markägare som hävdar att vägen åtminstone använts som bilväg sedan 1950-talet och långt före det har vägen använts för virkestransporter. De anser därför ska de ha rätt att fortsätta använda vägen för att åka bil till sina fastigheter.

Men parterna är oense om historieskrivningen. De två fastighetsägarna anser att det inte går att tala om en väg, utan snarare om gångväg. Bilvägen har växt fram genom olika förbättringsåtgärder genom årens lopp.

Några bland motparterna mindes hur det sakta gick att köra bil på vägen åtminstone på 1970-talet.

När fastighetsdomstolen gick igenom tvisten under den muntliga förberedelsen, konstaterades det att rent juridiskt har inte stugägarna rätt till den cirka 60 meter långa vägstumpen som går över de två fastighetsägarnas tomt.

De senare har föreslagit en alternativ, cirka 250 meter längre, vägdragning. Där dras vägen på deras tomt väster om bostadshuset och lite längre norrut i en båge runt en grannfastighet. En ny vändplan skulle anläggas på tomten väster om bostadshuset och de två fastighetsägarna har erbjudit sig att stå för den kostnaden.

Men det förslaget förkastas av motparterna, bland annat för att det skulle försämra för de fastighetsägare som då skulle beröras.

- Vansinnigt när det finns en befintlig väg, sade en markägare.

Men för att inte riskera stå helt utan väg om de förlorar i domstolen, enades stugägarna och markägarna ändå om att som deras alternativa lösning gå med på att vägen dras i en större båge ännu längre norrut. Den omvägen skulle bli cirka 700 meter lång. De kräver då att motparten ska stå cirka 70 000 kronor.

De två fastighetsägarna vill att domstolen ska ge dem rätt att bestämma över vägen på deras tomt. De anser att det finns andra fastigheter runt omkring som juridiskt har skyldighet att upplåta mark till en väg åt stugägarna.

Om domstolen skulle ge stugägarna rätt att använda vägen som den är dragen i dag, vill de två fastighetsägarna kompenseras ekonomiskt.

Samtidigt som deras fastighet skulle minska i värde, skulle stugägarnas fastigheter öka i värde i och med att de fick en juridiskt tryggad väg till sina fastigheter.

De två fastighetsägarna vill ersättas med 200 000 kronor bara för värdeminskningen på sin fastighet. Vägföreningen har erbjudit 15 000 kronor i ersättning.