Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägbelysning får vänta

Ljusdals kommun avvaktar åtgärdandet av vägbelysning i Järvsö, Färila och Ramsjö. Kommunen vill att Vägverket ska ta över delar av sträckorna men har ännu inte fått något besked.

– Det här kommer att ta tid. Det är inte säkert att det blir verkställt detta år, säger John Nyman, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har fått uppdraget att förhandla med Vägverket med förhoppningen att det ska ta över delar av ansvaret för vägbelysningen. I december lämnades ett förslag in till Vägverket.

Behovet av rasering och förnyelse av vägbelysning är ett rikstäckande problem vilket gör att beslutet drar ut på tiden. Vägverket arbetar nu fram en strategisk plan på hur det ska arbeta med gatu- och vägbelysningsfrågor.

Vägverket har tidigare angett att det är villiga att ta över tio procent av landets vägbelysningsanläggningar. I samhällsförvaltningens redogörelse är förhoppningarna därmed inte så stora att Vägverket tar över något i Ljusdals kommun.

Kommunen kommer däremot inte åta sig några åtgärder innan det fått Vägverkets beslut.

– Vi hoppas och jobbar för att de ska ta över. Jag kontaktade Vägverket förra veckan men de hade inte hört något om vårt ärende, säger Clemens Ludvigsson, trafikingenjör.

På de berörda sträckorna i Järvsö, Färila och Ramsjö är vägbelysningen i dåligt tillstånd och i stort behov av rasering och ersättas med nytt.

– Belysningen håller mer eller mindre på att falla sönder. Många har redan slocknat automatiskt av att de är i så dåligt skick, säger John Nyman, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Detta är inget som är unikt för Ljusdal. Jag förstår problemet men kommunen har inte ensam skuld i detta. Det kommer att ta tid, säger John Nyman.

På de tre berörda sträckorna finns det totalt 168 belysningsstolpar som ska tas bort men enbart 33 ska ersättas. De kommer att placeras ut vid utfarter, korsningar och busshållplatser.