Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägar stängs efter bärplockarläger

Markägare i Enånger börjar nu tröttna på att behöva städa upp efter bärplockarläger. Deras lösning på problemet är att sätta upp bommar på sina enskilda vägar för att förhindra bärplockarna att slå sig ned på deras marker.

Annons

- Bommen är ett nödvändigt ont, säger markägaren Lars Franck.

I fjol bestämde sig han och några andra markägare för att stänga av en väg sedan bärplockare slagit läger på deras mark och sedan lämnat en massa skräp efter sig.

- Vi är tvungna att göra något, säger Ola Borin.

Om det inte vore för nedskräpning skulle det inte finnas något problem, enligt honom.

- Men när det ser ut som en soptipp när de åkt därifrån är det inget kul, säger han och tycker att det är tråkigt att ortsbefolkningen drabbas när de vill ge sig ut i skogen och plocka bär och svamp.

Även Långvinds bruk tänker bomma igen en väg. Förvaltaren Mats Persson var på onsdagsmorgonen ute på en plats i skogen där ett bärplockarläger legat. Det låg en massa skräp kvar.

Problemet med bärplockarlägren är större i Söderhamn. Där har också bärplockarna själva farit illa. Landsmän har lurat de till Hälsingland för att plocka bär från sex på morgonen till sen kväll, utan att få lön för arbetet.

– Plockarna är helt blottställda och fråntagna sina id-handlingar. De springer ut på vägen och vädjar till folk om hjälp. Man vill åka tillbaka till hemlandet snarast möjligt, säger Sune Nordh, kriminalinspektör vid Söderhamnspolisen, till TT.

Fyra personer är häktade misstänkta för människohandel.

Lars Franck och Ola Borin säger att bommen inte kommer att vara stängd permanent, utan öppnas igen när bärsäsongen är över.