Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Våga misslyckas i köket"

Nästa helg kommer två unga hälsingar att tävla om titeln Årets kock. Vi fångade matvirtuoserna för att prata om hur man hittar glädje och inspiration i köket.

Redan innan finalen av Sveriges största kocktävling kan vi konstatera att Hälsingland har fått två nya stjärnkockar i och med Markus Westh, 26, och Filip Fastén, 24.

Trots sin ringa ålder har de redan etablerat sig på den svenska kockkartan och båda arbetar på välrenommerade restauranger i Gamla stan, i Stockholm.

Just nu håller de som bäst på att förbereda sig inför den stora finalen av Årets kock, som går av stapeln den 7 februari.

Hur började ert intresse för matlagning?

– När jag var mindre var jag alltid med i köket och lagade mat, åt mig och min familj. Mitt mål har hela tiden varit att bli kock, säger Filip Fastén.

– Jag har också alltid velat bli kock, så länge jag kan minnas. Vi hade djur när jag var liten och jag fick vara med vid slakten, jag tror att intresset kan ha uppstått där, säger Markus Westh.

Kockyrket är slitsamt, med långa dagar och mycket stress. Hur gör ni för att behålla glädjen i köket?

– Ja, det är ett slitigt jobb, ett skityrke egentligen. Du står upp i tolv timmar i ett kök och bara 40 procent av tiden består av matlagning. Resten är städning och organisation, säger Filip Fastén.

– Att ha en bra stämning i köket är jätteviktigt. När det finns en lagkänsla hjälper man och höjer man varandra, säger Markus Westh.

– Och bekräftelsen av gästen att man har gjort något riktigt bra är suverän. Får man positiv respons från gästen växer man, säger Filip Fastén.

Vad kan ni ge för råd till aspirerande hemmakockar?

– Jag kan förstå att det är lätt att tappa bort sig i köket om man jobbar till 16-17, för att sedan åka iväg för att handla, laga maten och efteråt behöva ta hand om ett diskberg. Men om man planerar sin matlagning blir det enklare och roligare, säger Markus Westh.

– Lägg dig på rätt nivå och var inte rädd för att laga mat. Ju mer du övar desto bättre blir du. Och du behöver inte vara någon stjärna för att bli en bra kock. Du kan ha IG i allt men ändå laga fantastisk mat, säger Filip Fastén.

– Och har du ont om tid så är det inte hela världen att använda halvfabrikat, säger Markus Westh.

Att misslyckas med en maträtt är inte någon katastrof, alltså?

– Nej, det är så man lär sig, genom att misslyckas. En gång lagade jag köttfärsfylld paprika som smakade så jävligt att mamma fick beställa pizza, säger Markus Westh.

– Det gäller att våga misslyckas för att bli bättre. Nästa gång du handlar kan du köpa den där frukten eller den där råvaran som du inte riktigt känner till, säger Filip Fastén.