Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våga erkänna att IS gör sig skyldiga till folkmord!

Att våra alliansvänner (M) och (C) fegar ur var mer oväntat, skriver fyra KD-politiker med anledning av att en majoritet i Sveriges riksdag inte vill ta ställning för om IS bedriver folkmord eller inte.

Enligt beslut i Utrikesutskottet förra veckan vill en majoritet i Sveriges riksdag inte ta ställning om IS bedriver folkmord eller ej. Att regeringspartierna och vänstern inte vill ta ställning är uppseendeväckande men inte direkt förvånande. Att våra alliansvänner (M) och (C) fegar ur var mer oväntat. Karin Enström (M) motiverar sin hållning med att Det är inte riksdagens uppgift att avgöra huruvida folkmord har skett, utan det måste bli föremål för en juridisk bedömning,"

Inför Riksdagens behandling av frågan den 12 maj vill vi Kristdemokrater därför ge några klargörande fakta till de partier som inte är beredda att erkänna folkmordet:

* 1) Det finns en folkmordskonvention. Jämför den med vad IS gjort så är det väldigt tydligt vad terrorsekten sysslar med. Lyssna på världens ledande folkmordsexperter!

* 2) För att juristerna, som Enström hänvisar till, ska kunna avgöra om folkmord äger rum behöver först FN:s säkerhetsråd föra frågan till juristerna i Internationella Brottmålsdomstolen (ICC).

* 3) De som fattar beslut i FN:s säkerhetsråd är medlemmarnas ambassadörer.

* 4) Medlemmarnas ambassadörer agerar på instruktion av sina regeringar.

* 5) Regeringarna består av politiker och politiker fattar, så långt vi vet, politiska beslut.

Den "juridiska bedömning" som Karin Enström talar om är alltså en chimär. Ytterst är det alltså politiska företrädare som gör en politisk bedömning om huruvida IS begår ett folkmord eller ej.

Fortfarande finns det chans för de partier som i utskottet gick emot ett folkmordserkännande att ändra sig och därmed återupprätta sin heder.

Det minsta Sverige kan göra är att erkänna IS folkmord på kristna (kaldéer/assyrier/syrianer), yazidier och andra etno-religiösa minoriteter. Det ger de förföljda grupperna ett viktigt stöd och någon form av upprättelse och inte att förglömma, ett ordentligt bidrag till kampen mot IS.

Vi kan inte misslyckas på båda dessa punkter. Det vore helt enkelt skamligt för ett land som anser sig hålla fanan högt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Kent Sjöberg (KD)

Hudiksvall

Ingemar Kalén (KD)

Hofors

Jennie forsblom (KD)

Edsbyn

Peter Åkerström (KD)

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel