Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väga det ena mot det andra?

Att påstå att finansminister Anders Borg var positiv är kanske att ta i. Men han var i varje fall inte fullt så negativ som han låtit tidigare, då han i går tecknade sin bild över den svenska ekonomins framtid.

Risken för en depression eller långvarig lågkonjunktur är mindre. De offentliga finanserna ser bättre ut. Vilket gör att finansministern nu gör bedömningen att det finns ett visst utrymme för satsningar i höstens budget.

Men än dröjer det ett tag innan besked kan ges om vilken typ av satsningar det rör sig om. Att landets kommuner och landsting hoppas på ett ordentligt tillskott är inte någon hemlighet. Snart är sommarfirandet över för kommun- och landstingspolitikerna och det blir till att återvända till den bistra verkligheten med att försöka att snickra ihop en budget i balans inför nästa år.

Det har skett förstärkningar av den kommunala ekonomin den senaste tiden genom att Sveriges Kommuner och Landsting valt att återbetala en miljard kronor till sina medlemmar. Samtidigt har Afa försäkring sänkt sin premie för den kommunala sektorn med strax över två miljarder kronor till följd av minskade sjukskrivningskostnader.

Men trots att det är mycket pengar så räcker tyvärr inte den här förstärkningen för de allra flesta kommuner och landsting. Utan det kommer att behöva genomföras besparingar. På flera håll ganska ordentliga besparingar.

En del av dessa besparingar kan säkert komma att lindras om det är så att regeringen enas om att skjuta till en förstärkning. Egentligen kan vi vara ganska så säkra på att det blir en förstärkning för kommun- och landstingssektorn. Folkpartiledaren Jan Björklund har redan varit ute och ventilerat sådana tankar. Och häromdagen kom sådana krav från ett antal ledande kristdemokratiska kommunpolitiker.

Frågan är bara hur pass stor den blir, och om regeringen väljer att prioritera något särskilt område. Förstärkningarna ska helst också räcka till att underlätta för företagen att anställa fler, genom exempelvis en sänkning av arbetsgivaravgiften.

Men för Landstinget Gävleborg blir det med stor sannolikhet till att dra åt svångremmen ordentligt i alla fall. I varje fall om man ska kunna undvika att höja skatten ännu en gång.

För att hjälpa de kommuner och landsting som har svårt att få ekonomin att gå ihop så levererade tankesmedjan Timbro förslag på hur detta uppnås utan tillskott från staten. Skär ner på kultur, idrott och fritid var rekommendationen, sådant som enligt Timbro inte tillhör "välfärdens kärna" men som ändå förbrukar var femte skattekrona.

Men Timbro väljer inte bara att framföra budskapet onödigt raljant, de gör det också något väl lätt för sig.

Visst finns det en hel del onödig verksamhet inom kultur- och fritidsområdet som kommuner och landsting ägnar sig åt, så som exempelvis att driva camping, skidbacke eller bygga äventyrsbad. Men det finns också väldigt viktig verksamhet som exempelvis främjar folkhälsan och bidrar till att göra kommunen attraktiv nog för att människor ska vilja flytta dit och bosätta sig. Verksamhet som inte kan bedrivas på kommersiell grund.

Och en utebliven investering i en kommunal anläggning kan inte med enkelhet översättas i fler lärare eller personal inom äldreomsorgen. Man måste skilja på drifts- och investeringsbudgeten.

Men det är upp till kommuninvånarna att genom att använda sin rösträtt avgöra om det är rätt saker som politikerna väljer att göra för skattepengarna. Ett mer aktivt funderande i de här banorna skulle inte vara så dumt när det blir dags att gå till valurnan nästa höst.