Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vädjan om Fikru Marus frigivning från Gävleborgs riksdagsledamöter

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Riksdagsledamöter i Gävleborg vädjar för att Fikru Maru ska friges för att få rätt vård.

På onsdag är det en ny ödesdag för den fängslade hjärtläkaren Fikru Maru. Denna gång handlar det om att den etiopiska fängelsemyndigheten ska ombesörja att han med assistans av läkare kan inställa sig inför Federal High Court. Infinner han sig har domstolen lovat att avkunna dom mot honom efter snart 3,5 års frihetsberövande.

Läs mer: Nordiska ambassadörer på plats när Fikru Marus förhandling inställdes på nytt

Redan i måndags var fängelseledningen beordrade att se till så att Fikru Maru taransporterades till domstolen, men så skedde inte med hänvisning till missförstånd och protokollfrågor.

Fikru Maru är anställd på en halvtidstjänst vid Hudiksvalls sjukhus och Region Gävleborg har utlovat att stå för kostnaderna för den lungsjuke läkarens hemtransport om han friges.

På tisdagen skickade länets riksdagsledamöter en vädjan för Fikru Maru till etiopiska ambassaden i Stockholm.

Läs mer: Ingen dom mot sjuk Fikru Maru - måste inställa sig personligen

Där uttalar ledamöterna sin allvarliga oro för Fikru Maru som den 12 oktober suttit fängslad i tre år och fem månader utan att rättsprocessen mot honom resulterat i en dom. Fikru Maru behöver specialistvård som inte finns tillgänglig i Etiopien framhåller riksdagsledamöterna.

Vi tar nu tillfället att vädja till ambassadören att verka för ett snabb och villkorslös frigivande av Fikru Maru skriver Raimo Pärssinen (S), Åsa Lindestam (S), Elin Lundgren (S), Margareta B Kjellin (M), Anders Schröder (M), Anders W Jonsson (C) och initiativtagaren Ulla Andersson (V).

Läs mer: Hon vill befria sin pappa - så var läget för 1,5 år sedan

Vid onsdagens förhandling väntas företrädare för Norge, Finlands och Danmarks ambassader att närvara tillsammans med den svenske ambassadören.