Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vädjan om amnesti för barnfamilj

Alla de tio partierna i kommunfullmäktige står bakom en vädjan om amnesti för utvisningshotade Hanna Elias och hennes barn i Arbrå – och andra som hamnat mellan stolarna i asylprövningen.

Annons

I olika sammanhang har Arbråbor, kommunpolitiker och många andra engagerat sig för att Hanna Elias och hennes döttrar – som båda är födda i Sverige – ska få stanna i landet.

Hanna Elias kommer från Etiopen och har bott i Sverige sedan hösten 2005 och döttrarna är nu sju respektive fyra år.

Enligt Migrationsverkets senaste beslut ska Hanna Elias och döttrarna utvisas till Etiopien – ett beslut som inte har kunnat verkställas, eftersom landet inte vill ta emot dem. Flickornas pappa, som bor i Stockholm, hotas av utvisning till Eritrea.

Nu har gruppledarna Jan Lahenkorva (S), Olov Nilsson Sträng (BP), Ingrid Hammarberg (FP), Ingvar Persson (M), Bengt-Olov Renöfält (C), Görgen Oderstad (SD), Göran Jansson (V), Anders Bergsten (KD), Kent Hedberg (SVP och Ulrika Dahlberg (MP) skrivit under en vädjan till företrädare för partierna i riksdagen att ta initiativ till en amnesti för barnfamiljer och andra som har hamnat mellan stolarna i prövningen mot svensk asyllagstiftning.

Det är fullständigt orimligt utifrån barnkonventionens regler och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, att en barnfamilj år efter år tvingas leva på undantag i Sverige, anser gruppledarna.

– De får inte uppehållstillstånd och kan inte inrätta sina liv efter en tillvaro i vårt land – och de kan inte avvisas eftersom de länder de vuxna familjemedlemmarna kommer ifrån, inte är villiga att ta emot dem, skriver kommunpolitikerna i Bollnäs.