Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vädjan om amnesti för barnfamilj

Alla de tio partierna i kommunfullmäktige står bakom en vädjan om amnesti för utvisningshotade Hanna Elias och hennes barn i Arbrå – och andra som hamnat mellan stolarna i asylprövningen.

I olika sammanhang har Arbråbor, kommunpolitiker och många andra engagerat sig för att Hanna Elias och hennes döttrar – som båda är födda i Sverige – ska få stanna i landet.

Hanna Elias kommer från Etiopen och har bott i Sverige sedan hösten 2005 och döttrarna är nu sju respektive fyra år.

Enligt Migrationsverkets senaste beslut ska Hanna Elias och döttrarna utvisas till Etiopien – ett beslut som inte har kunnat verkställas, eftersom landet inte vill ta emot dem. Flickornas pappa, som bor i Stockholm, hotas av utvisning till Eritrea.

Nu har gruppledarna Jan Lahenkorva (S), Olov Nilsson Sträng (BP), Ingrid Hammarberg (FP), Ingvar Persson (M), Bengt-Olov Renöfält (C), Görgen Oderstad (SD), Göran Jansson (V), Anders Bergsten (KD), Kent Hedberg (SVP och Ulrika Dahlberg (MP) skrivit under en vädjan till företrädare för partierna i riksdagen att ta initiativ till en amnesti för barnfamiljer och andra som har hamnat mellan stolarna i prövningen mot svensk asyllagstiftning.

Det är fullständigt orimligt utifrån barnkonventionens regler och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, att en barnfamilj år efter år tvingas leva på undantag i Sverige, anser gruppledarna.

– De får inte uppehållstillstånd och kan inte inrätta sina liv efter en tillvaro i vårt land – och de kan inte avvisas eftersom de länder de vuxna familjemedlemmarna kommer ifrån, inte är villiga att ta emot dem, skriver kommunpolitikerna i Bollnäs.