Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad vill Bah med kulturen?

Det är en solig dag i början av oktober 2014. Mannen utan accent, statsminister Stefan Löfven, läser upp regeringsförklaringen.

Han tycker inte om sin nya roll. Han läser innantill utan något spår av engagemang. Han säger nästan ingenting. Han är en usel talare. Inte ens Torbjörn Fälldin var sämre.

Jag kommer att tänka på en klassisk julsång när jag hör honom. "Midnatt råder, tyst det är i husen, tyst i husen/alla sova, släckta äro ljusen, äro ljusen."

Kulturen får sex rader. Det enda intressanta är att det blir "fri entré på de statliga museerna".

Statsministern presenterar också sina ministrar. Åsa Romson blir vice statsminister och miljöminister. Det uppdagas strax att hon inte lever som hon lär, utan i själva verket är en miljöbuse. Gustaf Fridolin får ansvar för skolorna. Han pladdrar glatt och är mer förtjust i sig själv än han någonsin varit.

Alice Bah Kuhnke blir kultur- och demokratiminister, det sista en hittills okänd funktion. Hon var länge tyst. Jo, hon gjorde att undantag och talade med tidnigen Dagens pod några dagar efter sin utnämning. Där framträder hon som en kristen fundamentalist; Jesus styr hennes liv.

Hon är, vad jag kan uttyda, inte bara kristen fundamentalist utan också hängiven rojalist. Hon har tillsammans med hovets tidigare presschef, Elisabeth Tarras Wahlberg, skrivit en hagiografi om kronprinsessan Victoria, med titeln Victoria, Victoria.s.

Vi har haft många kristna kulturministrar, som brunnit för sitt jobb. Till exempel den begåvade socialdemokraten Bertil Zachrisson och den kompetente folkpartisten Jan Erik Wikström. För dem var det självklart att delta i det offentliga samtalet. Tystnad i husen var dem främmande.

Så bröt Alice Bah äntligen – efter tre veckors nästan episk tystnad – isen i söndags. Hon bjöd på en skärv till en mycket utsatt grupp – frilansande dansare, musiker och skådespelare får ytterligare 20 miljoner att dela på. Hon berättade att hon tänkt en del på pressens situation och på hur public service ska finansieras. Än så länge inget konkret.

Alice har aldrig varit politiskt engagerad. Hon gick med i Miljöpartiet tre dagar innan hon blev kulturminister. Varför hon blev det är fortfarande ett mysterium Hon och Löfven tiger. Tystnad råder i kanslihuset.

Det är djupt oroväckande. Det finns stora frågor att ta sig an. En av de viktigaste rör pressens framtid. Den handlar inte bara kultur utan är fundamental för demokratin, Den får inte tigas ihjäl.

Tänd ljusen i kanslihuset!