Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad tycker Anders Eklund om klimathotet?

Som av en händelse likt en tanke, publiceras på självaste Earth Hour (28/3), världens hittills största klimatmanifestation, skriver Anders Eklund en lördagskrönika behandlar klimatförändringen.

När landskapets viktigaste politiska tidningsröst, och en av mig högt respekterad person som Anders Eklund tar klivet bort från sin roll som saklig, politisk chefredaktör till undrande frågeställare i krönikeformatet, när det gäller mänsklighetens stora ödesfråga klimathotet, ja, då höjer jag förbryllad och bestört på ögonbrynen.

Anders Eklund och jag delar inte samma politiska åsikter men jag har alltid uppskattat honom för att vara klar och tydlig i vad han tycker. Min bestörtning gäller således inte vad han tycker, utan det faktum att han inte tycker något alls, åtminstone tycks han vilja få oss att tro det.

Så min fråga är: vad tycker du egentligen, Anders Eklund, om klimathotet? Jag blir sannerligen inte klok på din krönika och jag skulle gärna vilja att du preciserar dina ståndpunkter. Som en viktig, politisk debattör och opinionsbildare tycker jag dessutom att det är din skyldighet att vara tydligare i det här fallet. Jag har svårt att tro att en så påläst och kunnig person som du inte har tagit ställning även i den här ytterst viktiga frågan. Inte heller vill jag tro att du låtit dig färgas av den infantila klimatkonspirationsteorin. Så vad ska jag då tro?

Att bara svära i den politiska korrekthetens kyrka och sedan lämna den känns inte rätt i ett så här kritiskt, politiskt läge. Risken med ett diffust inlägg av det slag du presenterar är dessvärre att ett minimalt fåtal klimatförnekare får vatten på sina kvarnar, samt att de många tveksamma ännu en tid kan blunda som om inget händer. "Business as usual" är för många av oss inget som bör uppmuntras.

En samlad forskarelit, tillika samtliga av världens seriösa politiker har klimathotet högst på sina agendor och miljarder är vi människor som fruktar för våra, och våra barns framtid i en allt varmare värld. Miljoner är också de folkgrupper som redan nu får känna av klimatförändringens konsekvenser. Få av de ovan nämnda tvivlar på vad som ligger bakom det som händer: att vår västerländska, resursslukande livsstil måste upphöra och lämna plats för en mer hållbar, är samtliga eniga om.

Att i dessa dagar då ta en debatt på ledarsidan om klimathotets realitet och dess orsaker, när klockan strax passerat tolv för mänskligheten, känns inte värdigt och jag tror heller inte att det är din avsikt. Att bara så tvivel och föra debatten tillbaka minst tio år kan väl inte heller vara ditt syfte? Så återigen: vad är din avsikt? Det är svårt att ta ställning till någon som inte tar ställning och jag, och många jag talat med, vill gärna ha en tanke från dig om vad du vill att svordomen skall leda till? Eller åtminstone få veta vad du tycker?

Under själva Earth Hour markerade många av oss andra vad vi tycker.

Man behöver inte vara miljöprofet för att känna av stundens allvar!

Anders Persson

En orolig pappa i Söderhamn