Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad ska ni spara på?

Det är Söderhamns tur nu!

Efter att under ett antal år ha drabbats av stora förändringar på arbetsmarknaden i kommunen, så börjar allt fler prata om och inse våra fördelar med närhet till två universitet och vår högskola i Gävle.

Under våren och sensommaren har kommunstyrelsen jobbat med mål och budget för de kommande fyra åren, vid ett tjugotal sammanträden. I det arbetet har vi nu tagit ett antal mål och satt pengar på det vi vill göra. Varje sak som kostar har vi också satt pengar till.

 Några av de viktigaste sakerna att göra är att ta vara på den kraft som finns:

– jobba för ett bättre företagsklimat och fler nya företag. Alla pengar till välfärden kommer från människor i jobb.

– jobba hårt med att sätta vår skärgård på kartan, tillsammans med entreprenörskap och ett flexibelt lärande.

– ta vara på ungdomarnas kraft genom att ge dem inflytande och utveckla ungdomslyftet.

– utveckla centrum för att göra det mer attraktivt.

Till detta ska föras, att vi vill ge mer pengar till förskola och skola. Men det ska vi göra med pengar vi har och kommer att få, inte genom fantasier och tro.

Det ska vi också göra trots att moderaternas regering har dragit undan 100 miljarder kronor från välfärden, för att sänka skatterna. Ett annat val som de hade haft, är att ge kommunerna pengar. Det hade inneburit 180 miljoner kronor varje år för vår kommun.

Den så kallade alliansen ska betala sina satsningar med pengar från fantasin. De ska sparka byråkrater och sälja ut, säger de. Den forskning som gjorts visar inte på vare sig högre kvalité eller att det kostar mindre att sälja ut.

De nämner heller inte vem och vilka som sparkas. Är det ekonomerna, näringslivsutvecklarna, de som ska hjälpa oss att utveckla kommunen. Är det de som ger bygglov, de som sköter personalen, de som jobbar med ungdomslyftet. Ingen vet. I fantasibudgeten ska det bara sparkas byråkrater...

Magnus Svensson satt som ordförande för kultur- och samhällsutvecklingsnämnden hela förra perioden, utan att ens kunna föra sin nämnds resultat till plus minus noll. Nu säger han sig veta att det går att spara tiotals miljoner där! Vad ska bort? Är det föreningsstödet, skärgårdssatsningarna, trafikplaneringen, bostadsanpassningarna. Ska det sparas på maten för våra äldre?

Ingen vet. Och svar kommer väl knappast på fullmäktige heller.

Allt kostar. Och allt ska betalas. Vi tar ansvar för vår kommun, tror på dess utveckling och kommer under de kommande fyra åren att utveckla Söderhamn. Men vi betalar med riktiga pengar det vi gör. Och att brett sparka folk gör bara att fler blir arbetslösa. I det ligger ingen utveckling.

Sven-Erik Lindestam (S)

Isabel Hildén (V)

Gabriella Pettersson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel