Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad menar du, Lahenkorva?

Har med stort intresse läst Lahenkorvas vision och insändare men flera frågetecken kvarstår. Jag saknar realistiska argument för hur visionen ska uppnås.

I befolkningsstatistik framgår att kommunen från år 2005 fram till första halvåret 2011 haft en befolkningsminskning med drygt 40 personer, att jämföra med Söderhamns kommun som under samma period haft en minskning med drygt 1 240 personer.

Visst har församlingsfolkmängden sjunkit i Arbrå/Undersvik, dock ökade den igen år 2010. Jag har tittat på antalet födda i Bollnäs kommun från år 1997 fram till 2010, där framgår att det föddes flest barn år 2010. De som i dag går i första klass, kommer vid ett Campus Gärdet att genomföra sin högstadietid tillsammans med drygt 470 tonåringar, borträknat är då de 350 som förväntas gå på friskolan i närområdet.

Vad är definitionen på en excellent skola? I de uppgifter som jag tagit del av från Bollnäs kommun framgår inget drastiskt sjunkande elevunderlag på Arbrå skola, inte heller någon omfattande befolkningsminskning. Är det inte en självuppfyllande profetia att man så gärna vill se sjunkande befolkningsmängd för att ett Campus Gärdet ska komma till stånd, att man febrilt försöker hitta argument för det?

Hur ska vi åstadkomma en attitydförändring till kommunen när delar av kommunens politiker målar upp en allt mörkare bild och anger en central högstadieskola som enda alternativ?

Hittills har det levererats forskningsbaserat material där eventuella konsekvenser av nedläggning av byskolorna framgår, också negativa konsekvenser av ett eventuellt campus Gärdet. Var är underlaget och forskningen som motbevisar argumenten och talar för en central högstadieskola?

Ur ett salutogent (hälsobefrämjande, reds anm) perspektiv bör kommunen fokusera på det som är bra med våra skolor och fundera på hur kommunens utbildningsalternativ ska framstå som det bästa. Man behöver heller inte laga något som inte är trasigt, rikta in er på det som faktiskt står för underskottet.

Min förhoppning är att kommunen kan reda ut mina frågetecken och lyckas leverera alternativ som ur varje tänkbar synvinkel är det bästa ur ett helhetsperspektiv. Reparera förtroendet för kommunens tjänstemän och politiker genom att leverera en väl genomtänkt lösning.

A-K Samuelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel