Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad lägger du för kött på grillen?

/

Har du plockat fram grillen än? Om inte så kommer den nog snart fram.
Att sitta ute i kvällssolen, grilla och äta tillhör för väldigt många det allra bästa med sommaren.
Men vad lägger du på grillen?

Annons

Vilken koll har du på den mat som du väljer att lägga på din tallrik? Bryr du dig om mer än priset då du står i affären och funderar över vad det ska bli för mat till kvällen?

De flesta av oss minns den uppståndelse som galna ko-sjukan medförde och den debatt som sjukdomen gav upphov till. Det resulterade bland annat i att det blev förbjudet att mata grisar, kor och kycklingar med kött- och benmjöl. Eftersom det fanns risk för att smitta skulle kunna spridas den vägen.

I går rapporterade Ekot i Sveriges Radio att grisar runt om i Europa kan matas med "kannibalfoder", alltså foder som är baserat på grisblod och grisfett.

I Sverige finns det en överenskommelse om att inte använda sådant foder eftersom det anses som oetiskt. Precis på samma sätt som man i Sverige upphörde med kött- och benmjöl i fodret långt innan det förbjöds i EU.

Men i Danmark och Tyskland så används den här typen av grisfoder, och det är därifrån som huvuddelen av den svenska fläskköttimporten kommer ifrån.

Från producenterna av den här typen av grisfoder förstår man inte kritiken och ser inga som helst problem med sin produkt. Eftersom blodet och fettet är förädlat menar man att det är en helt annan sak än om grisarna åt kött- och benmjöl.

Det resonemanget tål då verkligen att ifrågasätts. Graden av kannibalism blir knappast lägre för att det handlar om blod och fett i stället för kött och ben.

Däremot är det skillnad mellan det här kannibalfodret och det foder som gjordes på kött och ben när det gäller lagstiftningen. För där tar man inte någon hänsyn till den etiska dimension som kannibalismen innebär. Där handlar det strikt om vad som gäller ur smittskyddssynpunkt. Och den vetenskapliga myndigheten i Bryssel har inte ansett att det föreligger någon risk för smittspridning när de gäller de här blod- och fettprodukterna.

Alltså blir det upp till oss som konsumenter att tänka till innan vi handlar. Att fundera över om du anser att det är några etiska problem med att man ger artegna proteiner, eller kannibalfoder om man så vill, till de grisar som senare ska hamna på din tallrik.

Eller om du anser att det helt enkelt inte spelar någon roll. Kött är väl kött?

Det spelar nämligen roll vilka val vi gör som konsumenter. Både för hur maten smakar och för hur grisarna och andra djur blir behandlade och vad de får för foder.

Mer läsning

Annons