Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad krävs för att ungdomar ska stanna i Hudiksvall – se förslagen här

Hur ska kommunen få ungdomar att stanna kvar i Hudiksvall och samtidigt tänka hållbart samhälle? Fyra grupper med elever från teknikprogrammet på Bromangymnasiet visar sina förslag.

Satsa på biogasanläggningar och laddningsstationer för elbilar. Förbättra området runt Lillfjärden. Bygg restauranger och fik efter Hamngatan. Och bygg en högskola i Hudiksvall, det är några av förslagen från eleverna.

– Den närmaste biogasstationen ligger i Gävle, ska Hudiksvall bli miljövänligare måste det finnas en här tillsammans med en laddningsstation för elbilar. Vi föreslår att den byggs i Visvall så att det blir nära E4, säger Helmi Häggblom .

Samtidigt tycker hon att det ska finnas ett kafé intill laddningsstationen, så att det finns ett ställe att vänta på under tiden bilen laddas.

Flera grupper föreslår nya platser för socialt umgänge. Ställen där alla kan känna sig trygga och som är en mötesplats för olika generationer.

Varje grupp skulle ha tio förslag och utveckla tre av dem mer.

– Det svåraste var nog att sammanfoga alla förslagen i min grupp till gemensamma förslag, säger Gabriel Papaztchev.

Vilma Frykman är med i samma grupp .

– Det fanns så många idéer i gruppen så tio förslag var alldeles för lite.

Håstaholmens område vill alla grupper utveckla på olika sätt.

– Min grupp vill bygga hus, satsa på utbildning med högskola och ett utställningsområde. Bostadshusen ska passa in i byggnadstraditionen i Hudiksvall, låga och röda med vita knutar, byggda i trä, säger Lina Bäckström, som med resten av gruppen är intresserad av arkitektur.

En grupp föreslår att kommunen ska bygga en spårväg till Maln och Håstahöjden.

– Det finns många intressanta förslag, jag gillade idén att bygga ihop Guldsmeden med Fyren och satsa på lokala hantverkare där och en återvinningsstation för bland annat kläder, säger Åsa Terrent som är kommunekolog i Hudiksvall.

Hon tycker också förslaget med solcellsträd som kan ladda bilar och ge skugga på samma gång är bra.

Eleverna går på Bromangymnasiets teknikprogram med inriktningen hållbart samhälle.

– Förslagen ska vara hållbara utifrån ett ekologiskt perspektiv. Eleverna ska skriva en rapport om sina förslag, säger läraren Fredrik Bergsten.

Läs mer här om Bromangymnasiet som får 4,5 miljoner i EU-stöd här .

Läs mer om Bromaneleverna som vann första pris i tävlingen årets webbstjärna här