Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad har ni mot sjukvård, landstinget?

– Jag hörde att landstinget ska satsa på vindkraft. Är det inte sjukvård de ska syssla med?
Ibland är den enkla och mest självklara frågeställningen, den mest intelligenta. Det lakoniska konstaterandet kommer från 81-årige Stig, hjärtpatient.
Med risk för att verka bakåtsträvande och omodern så måste nog landstingsledningens offensiva miljötänkande ifrågasättas.

Och dribblandet med investerings- och driftsbudgetar är bara förvillande. Medvetet eller inte – för skattebetalare och patienter är det samma pengar. Och blir helt obegripliga jämförelser. Att över huvud taget diskutera skattehöjningar i samma andetag är nästan oförskämt.

Landstinget ska säga upp avtalet med Mitt Hjärta. Landstingsrådet Eva Tjernström (S) konstaterar glatt att det blir en besparing på tre miljoner kronor. De 3000 patienterna kan vända sig till primärvården och sjukhusen i stället.

Att de sedan får en effektiv och trygg vård, får träffa specialister och mycket kompetenta personal som har koll på just deras specifika sjukdomar, är tydligen inte mycket värt i sammanhanget. "Jag litar mer på min läkare än på hela Bollnäs- och Hudiksvalls sjukhus", säger en av Mitt Hjärtas patienter.

När nu den samlade kompetenta organisationen slås sönder, så finns heller inga garantier för att sjukvården har plats och tid att ta emot de 3000 hjärtpatienterna från årsskiftet. Var är framförhållningen?

Personalen talar inte för sin sjuka mor. Specialiserad sjukvårdspersonal kommer inte att lida brist på jobberbjudanden. Däremot beklagar de att deras effektiva arbetssätt slås sönder där de snabbt kan göra kardiologiska bedömningar och ta emot vårdbehövande utan krångel. Patienterna sätts i första rummet.

Just nu är Mitt hjärta nedringda av patienter som vill boka en sista tid.

Samtidigt sitter landstingsledningen och funderar på vilken vindkraftsleverantör de ska satsa 85 miljoner hos. Det är naturligtvis väldigt fint och bra på alla sätt och vis om landstinget jobbar med sitt samlade miljöarbete. Självklart finns det mycket att göra att på en så stor arbetsplats. Men varför är det eftersträvansvärt att all offentlig verksamhet ska vara självproducerande i el? Varför kan inte landstinget fokusera på det de är valda för, nämligen sjukvård?

Eva Tjernströms resonemang går ut på att det här en lönsam affär. Egenproducerad vindkraftsel är skattebefriad. Enligt ledningens beräkningar skulle detta spara tre miljoner om året. Trots att man i förslaget nöjer sig med att endast producera 30 procent av den ström landstinget behöver. Regeln säger nämligen att produceras det för mycket el, försvinner skattereduktionen. Så någonstans måste resterande 70 procent av elbehovet köpas in.

De 85 miljonerna behöver inte gävleborgarna bekymra sig för, eftersom de redan finns i investeringsbudgeten. En måhända enkel tanke kan vara: finns det inga andra investeringsbehov, mer sjukvårdsrelaterade, inom landstingets verksamhet?

Det är garanterat en pedagogisk prövning för landstingsråden att förklara varför det ska sparas tre miljoner på hjärtpatienterna, medan det finns 85 miljoner att bygga vindkraftverk för, som inte ens ska alstra hälften av elen till sjukhusen.

Oppositionen har reserverat sig mot båda besluten. Frågorna kommer upp vid nästa landstingsfullmäktige 12-13 juni. Då får vi hoppas på väl underbyggt beslutsunderlag och en ifrågasättande debatt. Så vi inte står där med 81-årige Stigs fråga obesvarad.