Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad handlar Ringslyckan om?

För drygt ett år sedan kunde jag och min bror Stefan börja andas ut – trodde vi. Vår mamma Anna hade till sist fått det hon önskade, hon skulle få avsluta sitt liv hemma i Rengsjö.

Hon har i hela sitt liv bott i Rengsjö och att hon vid 88 års ålder blev nedstämd och deprimerad av att under en period bo på Hällagården i Kilafors tycker inte jag är konstigt. Men hon och vi var lovade att när det blev möjligt med demensboende i Rengsjö så skulle hon få flytta hem! Och hon hann flytta hem!

Hon kände igen sig och har sagt många gånger att nu är hon hemma! Smaka på orden – hon är hemma. För vår mamma Anna är hemma = Rengsjö, inte Bollnäs – Arbrå eller Kilafors!

Hon tillhör den generation som växte upp när det egna fortskaffningsmedlet var cykel och för henne ligger till och med Bollnäs mycket långt bort.

För mammas del finns det inget alternativ någon annanstans och då gör det inte det för hennes söner heller – men finns det alternativ för dem som fattat beslutet?

Är nedläggningen politik?

Jag tror inte det, även om den politiska majoriteten bytts sedan mamma fick flytta hem. Inget parti tjänar röster på att tvinga mycket gamla människor att flytta.

Men man kanske ”tjänar” pengar? Men hur mycket ”nettobesparingen” blir har vi inte fått något svar på. När man läser rubriker kan man få för sig att det handlar om en enorm institution och en gigantisk felinvestering. Men det handlar ju i praktiken i dag om fem mycket gamla människor med ett stort omvårdnadsbehov. Men detta omvårdnadsbehov anser jag att min mamma och hennes fyra ”grannar” på Ringslyckan har rätt att få tillgodosett hemma, det vill säga i Rengsjö.

Naturligtvis anser jag att alla Rengsjöbor förtjänar att ha tillgång till demensvård på hemmaplan. Servicehuset – Ringshög – fungerar utomordentligt bra och jag tycker inte att äldrevården i Rengsjö är komplett om man tar bort demensplatserna.

Men då blir framtidens äldrevård i Rengsjö en politisk fråga och det blir upp till kamp för Rengsjöborna hur man vill ha det på gamla dagar.

Men för mig och min bror gäller kampen vår mamma! Vi kommer att göra allt för att hon skall få avsluta sitt liv hemma i Rengsjö – för det har vi lovat henne.

Vår förhoppning är att beslutsfattarna bortser från partipolitiken och i stället ser till att tidigare löften hålls. Vi vill att vår mamma och hennes ”grannar” på Ringslyckan ska få avsluta sina liv på ett tryggt och värdigt sätt och bo kvar. Vi vägrar att medverka över huvud taget till att ”underlätta” en flyttning av vår mamma!

Roger Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel