Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad gör Söderhamn för sin Sverige-Finska minoritet?

Sände Söderhamn in en ansökan om att få bli finskt förvaltningsområde bara för att få statsstöd och känna sig duktiga på papper – utan att behöva infria några löften? undrar Markus Söderman.

Söderhamn har varit ett så kallat finskt förvaltningsområde i ett år nu. Men för den utomstående betraktaren syns det knappt och man måste söka med ljus och lykta på bland annat kommunens webbplats gällande detta. Vad gör egentligen kommunen för att uppfylla det ansvar som ingår i att vara en del av det finska förvaltningsområdet?

Det ligger inte riktigt i det svenska kollektiva medvetandet att Sverige sedan cirka 20 år har fem officiella minoritetsspråk där finskan utgör det största av dem.

De rättigheterna gäller bland annat att man som så kallad sverigefinländare har rätt till: förskola, äldrevård och modersmålsundervisning i finska. Dessa gäller synnerligen i det finska förvaltningsområdet dit Söderhamn frivilligt valt att ansluta sig. Den anslutningen kommer med en hel del ansvar, men den kommer även med en hel del statligt stöd för att stärka den finska minoriteten lokalt så att språket även kan talas i kommande generationer.

Många av oss i den generationen som föddes på 80-talet med i alla fall en finskspråkig förälder har aldrig fått chansen att lära oss våra föräldrars modersmål

Många av oss i den generationen som föddes på 80-talet med i alla fall en finskspråkig förälder har aldrig fått chansen att lära oss våra föräldrars modersmål. Det har berott både på okunskap hos minoriteten men också på grund av restriktiv svensk politik där man många gånger hårdnackat motarbetat att andra språk än svenska ska få någon form av stöd. Samtidigt har man fått veta via bland annat barnmorskor att man ska undvika tvåspråkighet för att det hämmar inlärning av svenska. Detta trotts att forskning visar att ett starkt modersmål även främjar inlärning i andra språk och ämnen.

Har man finska rötter (åtminstone en mor- eller farförälder med koppling till finskan eller Finland) har man inte bara rätt till modersmålsundervisning i finska, men även från nybörjarnivå. Detta nämns på Söderhamns webbsidor med ”Andra bestämmelser gäller för minoritetsspråk såsom samiska, finska, tornedalsfinska, romani och jiddisch.”

Man väljer alltså att inte ens precisera vilka bestämmelserna är och hänvisar inte ens till någon webbsida där de är preciserade (t.ex. minoritet.se). Med tanke på att internet blivit vår världs viktigaste och enklaste informationskanal är det märkligt att Söderhamn i princip inte alls har någon information om invånarnas språkliga rättigheter tillgängliga på sina webbsidor.

Frågan är nu om Söderhamn då det begav sig sände in en ansökan bara för att få statsstöd och känna sig duktiga på papper utan att behöva infria några löften?

Markus Söderman - Språkvetare och Ljusnebo i förskingringen

Svar direkt: Det är sant att informationen på soderhamn.se för finsktalande är sparsam. Söderhamns kommun ansökte om att bli finskt förvaltningsområde vilket beviljades 2018. På grund av olika faktorer har samordningsarbetet för att tydliggöra konsekvenserna i den operativa verksamheten, av att vara ett finskt förvaltningsområde, tyvärr inte kommit igång fullt ut. Följande aktiviteter har dock genomförts:

- uppbyggnad av en finsk hörna med böcker, filmer och möbler på biblioteket

- en finsk barnavdelning på biblioteket

-  inventerat och konstaterat att det finns finskspråkiga anställda inom äldrevård och skola

-  anordnat en aktivitet och haft avstämningsmöten med finska föreningen

-  Söderhamn deltar från 2019 i ”finska slingan”. Den består av tjänstepersoner från Gävle-, Sandviken-, Hofors-, och Älvkarleby kommun, representanter från lokala teaterföreningar och representanter från lokala finska föreningar. Bland annat jobbar man med att sprida scenkonst på finska

- Under 2019 kommer Söderhamns kommun att arbeta med samordning och att ta fram rutiner för arbetet i de olika verksamheterna. Då kommer också information att finnas på soderhamn.se.

Insändaren har rätt i att vi behöver göra mer men det är helt felaktigt att ”Söderhamn sände in en ansökan bara för att få statsstöd och känna sig duktiga på papper utan att infria några löften”. Självklart kommer Söderhamns kommun att anstränga sig för att göra ett bra jobb. 

Thomas Norgren, t.f. kommunchef                        

Matilda Green, kommunikationschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel