Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad gör Eva Tjernström (S) åt landstingets personalflykt?

Under senaste veckorna som gått har jag vid flera tillfällen blivit kontaktad angående den situation som råder inom kirurgin och i synnerhet kärlkirurgin på Gävle sjukhus. Allt fler läkare väljer att sluta hos landstinget och nu verkar läget vara akut.

Vid mina träffar med dem har de varit mycket tydliga om vad orsaken är. Det är inte lönen som är den främsta orsaken utan bristen på engagemang och ledarskap från ledningen. De är helt enkelt inte nöjda med hur landstinget sköts utan väljer i stället att säga upp sig och söka sig till andra arbetsgivare. Genom att inte kunna bemanna kärlkirurgin med läkare har man inte klarat av att ta emot patienter under sommaren vilket är mycket oroväckande.

Det är ingen nyhet att länets sjukhus under lång tid haft problem med att behålla befintlig personal och rekrytera nya läkare. Vi har påpekat detta under flera år och vi har fortfarande inte sett någon strategi från majoriteten för hur vi ska ta oss ur eländet. Framför allt inom kärlkirurgin är läget fortsatt mycket allvarligt. Landstingets läkarbrist drabbar tyvärr vissa patientgrupper negativt har nu blivit så allvarligt att det drabbar patientsäkerheten.

Hälsingetidningarna skrev för några veckor sedan om den läkarflykt som råder inom landstinget och det bekräftar dessutom den bild som vi får när vi är ute och besöker verksamheterna. Ett annat tydligt exempel går att finna inom vuxenpsykiatrin. Det kaos som uppstod när flera läkare valde att säga upp sig i december i fjol förstärker ytterligare den bild som Hudiksvallsläkarna ger oss.

Som tidigare påpekats vilar det yttersta ansvaret för vår verksamhet på den politiska ledningen. I vårt landsting har den rådande majoriteten lämnat walkover genom att lämna över ansvaret till verksamhetsföreträdare. Alltjämt sedan Ewa Tjärnström (S) tillträdde efter valet 2010 har vi inte sett någon tydlig vision om hur man ska komma till rätta med problematiken på länets sjukhus. Jag vill hävda att dålig sjukvård i Gävleborg kan kopplas till det otydliga och repressiva landstingsstyret som i dag råder.

Vi måste lyssna till personalens signaler om att saker inte står rätt till och komma till rätta med problemen omgående. Det är bra att både personal och allmänhet reagerar och belyser problematiken på Gävle sjukhus. Det är det enda som hjälper för att ledningen ska göra det som krävs för att få personalen att stanna kvar.

Patrik Stenvard, oppositionslandstingsråd (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel