Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad finns i vattnet?

Det som lämnar era magar, hushåll, sjukhus och industrier tas omhand i ditt lokala reningsverk.

Vilka kemikalier, lösningsmedel, konserveringsmedel, mediciner, bakterier och parasiter och så vidare, tas om hand och återvinns, eller passerar de ut i vattendrag och sjöar?

Hur många reningsverk och avloppsbrunnar är anslutna till ditt vattendrag eller sjö, där man hämtar ditt dricksvatten. Lågt vattenstånd och lite genomflöde vintertid, tarmrelaterade sjukdomar som vinterkräksjuka i januari, februari, och rekommendationer sommartid, tarmbakterier i skaldjur, och algblomning.

Är det avloppshanteringen med sina stora vattenvolymer med restprodukter som är den största bidragande orsaken till att havsbottnarna dör, fiskbestånden minskar vid vissa kustregioner och vandrande fisk ej hittar tillbaka?

Hur påverkas djuren som lever i eller använder vattnet, kan vi människor bada, vattna våra trädgårdar från sjöar och vattendrag, även använda livsmedel därifrån utan hälsoproblem?

Fisk och skaldjur som tillagats bör väl innehålla samma ämnen som dricksvattnet, när det renats med klor och UV-lampa.

Vad säger miljöförvaltningen i din kommun? Spolas smittskyddsarbetet från sjukhus ner i toaletten, och varför måste boende nedströms reningsverket exponeras av restprodukterna från avloppshanteringen i sitt dricksvatten?

Var finns de miljöansvariga i detta land, om man skippat skitsnacket om felkopplingar när parasiter har förekommit i dricksvattnet, och istället druckit vattnet som rinner ut ur sitt lokala reningsverk så har man nog hittat problemet, och förmodligen även förstått varför kolibakterier finns i våra sjöar och vattendrag.

Om man kokar dricksvattnet, eller köper likvärdigt vatten på flaska, vem kan i dag garantera att det inte är en hälsovådlig produkt?

Jag förstår ibland vad ni säger men inte vad ni gör.

Leif Lundmark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel