Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad blir nästa steg – kvotering av hbt-personer?

Socialdemokraterna kommer att införa en kvoteringslag om inte näringslivet snabbt ökar andelen kvinnor i bolagsstyrelserna, enligt Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Vid en valseger i höst kommer det att ske redan under nästa mandatperiod, säger han till nyhetsbyrån TT (13/2). Även finansmarknadsministern Peter Norman har tidigare i veckan sagt att han gärna ser en kvotering av kvinnor till styrelserna i börsbolag.

I en debattartikel i Dagens Industri (12/2) skriver Norman att utvecklingen mot fler kvinnor i styrelserna tar på tok för lång tid. Regeringen har dock lyckats med att öka andelen kvinnliga styrelseledamöter i de statligt helägda bolagen till 49 procent, vilket är en dubbelt så hög andel som i de börsnoterade företagen.

Utgångspunkten för regeringens arbete med att rekrytera ledamöter till styrelserna i de statliga bolagen är att bredda kompetensen, och därför söker vi styrelseledamöter i hela befolkningen, skriver Norman. Den tanken är givetvis god. Att börja kvotera in människor från olika grupper i börsbolagens styrelser är däremot ingen bra idé.

Vet vi till exempel hur många hbt-personer som sitter i bolagsstyrelsena? Antagligen inte lika många som andelen hbt-personer i befolkningen, men detta kan vi bara spekulera i.

Många grupper i samhället är underrepresenterade i börsbolagens styrelser. Logiskt sett borde den som är för kvotering av kvinnor också vara för att kvotera in till exempel hbt-personer, eller människor från nationella och andra minoriteter, om målet är att hela samhället ska vara representerat. Tänker Löfven, Norman och andra kvoteringsanhängare låta valberedningarna gå ut och göra ett tvärsnitt av befolkningen för att få så representativa styrelser som möjligt?

Öppna Moderater är skeptiska till kvotering av kvinnor, hbt-personer och andra grupper. Det är inte säkert att en kvinna eller en hbt-person alltid är den bästa representanten för en kvinna eller hbt-person. Det är populism att hävda något sådant.

Fredrik Saweståhl

förbundsordförande

Jenny Edberg

vice förbundsordförande

Mika Lahdensivu

styrelseledamot

Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel